Fin Dagbl: Miljoenstrop voor kippenboeren na ophokplicht tegen vogelgriep

16-02-2022

Miljoenstrop voor kippenboeren na ophokplicht tegen vogelgriep
Vasco van der Boon 16 feb   15:16

Sinds woensdag mogen 250 Nederlandse kippenboeren hun eieren niet langer als dure vrije-uitloopeieren verkopen maar slechts als goedkopere scharreleieren. Dit komt doordat Nederland zestien weken geleden een landelijke ophokplicht invoerde om pluimvee te beschermen tegen besmettelijke vogelgriep. Volgens Europese regels is een ei van een kip die zestien weken binnen zit geen vrije-uitloopei.

Zo'n vrije-uitloopei levert een boer drie cent meer op dan een scharrelei. De 250 pluimveehouders met kippen die buiten moesten rondlopen produceren wekelijks ruim 42,5 miljoen vrije-uitloopeieren. Deze eieren worden vanaf nu 'afgewaardeerd' tot scharreleieren. Dat scheelt een kippenboer gemiddeld €5000 inkomsten per week, waarschuwt boerenkoepel LTO. Alle betrokken pluimveehouders samen kost dit €1,25 mln per week.

1,4 mln vogels afgemaakt
Deze miljoenenstrop komt bovenop de rechtstreekse schade die de pluimveesector lijdt door de uitbraak van de vogelgriep. De eerste besmetting dit griepseizoen werd op 26 oktober geconstateerd op een boerderij in Zeewolde. Woensdag was het voor de 27ste keer raak, nu bij een kippenboer in Putten. Inclusief preventieve ruimingen zijn deze winter inmiddels op 33 boerderijen 1.436.660 kippen, eenden en kalkoenen afgemaakt.

LTO roept landbouwminister Staghouwer en de Europese Unie nu op de 'onwerkbare Europese regels' voor vrije-uitloopeieren buiten werking te stellen. In de toekomst moeten kippen toch maar gevaccineerd kunnen worden tegen vogelgriep, voegt LTO daaraan toe, omdat de uitbraken van vogelgriep inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn.

Voordat tot vaccineren kan worden overgegaan, moeten volgens LTO wel eerst de handelsbeperkingen voor producten van gevaccineerde kippen worden opgeheven. Wetenschappers menen dat die handelsbeperkingen veroorzaken dat farmaceutische bedrijven weinig investeren in de ontwikkeling van een goed vogelgriepvaccin.

 

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1430459/miljoenstrop-voor-kippenboeren-na-ophokplicht-tegen-vogelgriep

 
 

Inloggen op de ledenportal