Pluimveeweb: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Groningse Uithuizen

20-02-2022
Op een kalkoenenbedrijf in het Groningse Uithuizen is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 kalkoenen op het pluimveebedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 16 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Bekijk hier de Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Uithuizen 2022 en hier de kaart van het 3 kilometergebied in Uithuizen en hier de kaart van het 10 kilometergebied in Uithuizen.

 
 

Inloggen op de ledenportal