Pluimveeweb: Later opzetten moet kans op nieuwe vogelgriepuitbraak minimaliseren

22-02-2022
„Ik mag halverwege maart nieuwe kuikens opzetten, maar zet half april pas op om de kans op een derde vogelgriepuitbraak flink te verkleinen”, zegt vleeskuikenhouder Karel Kostelijk uit Grootschermer (NH).

Zijn vleeskuikenbedrijf werd maandag 24 januari voor de tweede maal dit ‘vogelgriepseizoen’ getroffen door het virus na een eerdere uitbraak op 30 oktober vorig jaar.

Kostelijk vermoedt dat de insleep van vogelgriep beide keren via de luchtinlaat in één van zijn vleeskuikenstallen terechtkwam. „Een andere oorzaak kan ik me echt niet indenken. Waarschijnlijk zit het virus in mistdruppeltjes die via de luchtinlaat mijn stal binnenkomen”, legt hij uit. Kostelijk benadrukt dat beide uitbraken los van elkaar staan. „Bij beide uitbraken werd H5N1 vastgesteld, maar bij de uitbraak in januari was het een andere stam van dit virus en ook een andere stal.”

Buitenlucht droger

Volgens de Nederlandse en EU-wetgeving mag Kostelijk halverwege maart nieuwe kuikens opzetten. Hij zet echter bewust pas half april kuikens op om een nieuwe uitbraak te voorkomen. „Door half april op te zetten, draait de ventilatie in mei pas op 30 tot 70 procent. In mei is de buitenlucht een stuk droger dan in maart of april. Dan is de kans kleiner dat er vogelgriep in mistdruppeltjes via de luchtinlaat mijn stal in komt.”

De Noord-Hollandse vleeskuikenhouder probeert ook ganzen en eenden te verjagen rondom zijn bedrijf. „De eerste uitbraak eind oktober was al vreselijk. De tweede besmetting was helemaal verschrikkelijk. We willen echt geen derde vogelgriep uitbraak meemaken.” 

Kostelijk verklaarde begin november vlak na de eerste uitbraak al dat de vogelgriep vermoedelijk via de luchtinlaat in één van zijn drie stallen terechtkwam.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal