Pluimveeweb: Nog geen oplossing voor vrije uitloop-eieren; Wojciechowski wil naar situatie kijken

21-02-2022

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil in de Europese Commissie de situatie rond vrije uitloopeieren bespreken. Dat zei hij na afloop van de Landbouwraad. Minister Staghouwer had de situatie daar aangekaart.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil in de Europese Commissie de situatie rond vrije uitloopeieren bespreken. Dat zei hij na afloop van de Landbouwraad. Minister Staghouwer had de situatie daar aangekaart.

De landbouwcommissaris heeft zelf geen bevoegdheid om hier in te grijpen, vertelde hij. Die ligt bij Stella Kyriakides, de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, en die was niet aanwezig geweest bij het maandelijks overleg van de Europese landbouwministers. Maar Wojciechowski zal het bij haar aankaarten.

Het is een moeilijk probleem, vertelde hij. Hij wil de marktstandaarden, die bepalen wanneer een ei mag worden beschouwd als vrije uitloop, opnieuw bekijken. Maar het veranderen van deze standaarden is niet zomaar gebeurd, en daarmee geen oplossing voor de korte termijn. Bovendien, zei de commissaris, moet er voorzichtig worden gehandeld om de geloofwaardigheid van het systeem niet te ondermijnen. Vrije uitloop is vrije uitloop voor de consument.

Vaccin laat op zich wachten

Het huidige systeem werkt niet goed meer, vond de Franse landbouwminister Julien Denormandie. Omdat Frankrijk dit half jaar voorzitter is van de Europese Unie, leidde hij het overleg van de landbouwministers. „Vogelgriep komt tegenwoordig bijna elk jaar terug“, stelde hij; „vier keer in de laatste zes of zeven jaar.“ En dan kun je wel op de oude voet doorgaan, met strenge beschermingsmaatregelen bij pluimveehouderijen, maar daarmee los je op de lange termijn niets op, want trekvogels blijven het virus meebrengen. Hij is daarom voorstander van het ontwikkelen van een vaccin - een ‘nieuw wapen’, noemde hij het. „De geschiedenis zal aantonen dat we vaccinatie nodig hebben, en de professionals geloven dat we vaccinatie nodig hebben. Maar het probleem is dat er nog geen toegelaten werkend vaccin is.“

Die toelating is echter een gecompliceerd en langdurig proces. Frankrijk werkt op dit moment aan een vaccin, maar het kan nog lang duren voordat dat vaccin een Europese toelating krijgt. Dus tot die tijd moeten we andere maatregelen nemen.“

Uitkomst niet in huidige periode

Na de Landbouwraad benadrukte minister Staghouwer in een serie tweets dat er een duurzame oplossing moet komen voor de zestienweken-periode van vrije uitloopeieren, en een uitzondering op de korte termijn. Maar volgens hem zal die uitzondering er in de huidige periode niet meer komen.

Tekst: Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal