Boerderij: Euforie over eierprijsontwikkeling

18-02-2022

 

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

In de zevende week van 2022 ontwikkelde de eierprijs zich gunstig.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index pluste bij de gangbare M- en L-eieren met 30 cent, Barneveld noteerde 25 tot 35 cent hoger bij de kooi-eieren, bij de scharreleieren soms wel met 40 cent. De Duitse Weser-Ems pluste bij de M- en L-scharreleieren tot 50 tot 60 bij de witte en met 35 cent bij de bruine, en ging bij de kooi-eieren met zo’n 45 tot 55 cent omhoog, zowel witte als bruine.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram noteerde ook hoger, voor de witte met 38 cent tot € 7,30, voor de bruine met 30 cent naar € 8,02. Ter vergelijking: in de zevende week van 2021 steeg de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met zeven cent naar € 6,87, voor de bruine met dertien cent naar € 7,23. Het verschil met een jaar geleden is 43 cent (+6%) bij witte en 79 cent (+11%) bij bruine scharrels.

 

‘Mooie markt’

Handelaren spraken van een ‘vrolijke’, ‘vriendelijke’ en ‘mooie’ markt, een enkeling sprak van ‘euforie’. De vraag is goed, kooi en standaard scharrel doen het goed in de markt. De eieren ‘lopen goed weg’, de pakstations hebben geen grote voorraden. Eieren worden soms meerdere keren per dag opgehaald bij de boer. Dat de horeca weer (langer) open mag is een van de factoren die steun geven aan de markt.

Door de goede vraag moet de prijs ook wel omhoog. Voor de pluimveehouders hard nodig, gezien de nog steeds hoge voerprijzen. De vogelgriep heeft effect, zeker op de vraag vanuit de industrie, zo merkte ook de Duitse marktanalist op. De beperkende maatregelen om het virus in te dammen, heeft gevolgen. Maar wie draagt de meerkosten?, vraagt hij zich af.

Ook in Nederland komen kosten van de AI-vervoerbeperkingen, het vervoer van en naar tussenopslagen en reiniging- en ontsmetting van vrachtwagens, op het bordje van de pluimveehouder te liggen. Pakstations brengen daar 15 tot 20 cent per 100 eieren voor in rekening, soms zelfs nog wel meer. Ook als ze op een adres een volle vrachtwagen kunnen laden. “Terwijl ze voor de kerst soms maar een paar pallets komen laden”, merkte een pluimveehouder verontwaardigd op.

Industrie zorgt voor een boost

De prijsstijgingen zijn niet het gevolg van een hogere consumptie (van tafeleieren), nee, de markt wordt van onderaf opgestuwd; het is de industrie die zorgt voor een boost en de oplopende prijzen.

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren pluste met 7,7 cent bij de kooi-eieren naar € 1,142 cent, een recordhoogte die sinds de invoering van deze notering in het tweede kwartaal van 2018 slecht één keer eerder werd bereikt, in week 46 van 2019. De NOP-industrienotering voor scharreleieren steeg met 8,5 cent naar € 1,209. Hoog, maar geen record (dat was € 1,27, ook in week 46 van 2019).

De stijging van de NOP-industrienotering was 7,2% bij de kooi-eieren en 7,5% bij de scharreleieren. Dat is meer dan de 6,2% stijging van de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren (over alle gewichten) en de 4,7% voor de bruine scharreleieren.

Volgens eierhandelaren is bij de industrie de invloed van de vogelgriep merkbaar. Want Europa-breed koopt de industrie. Landen waar veel legkippen weg zijn door vogelgriep ‘kopen toch een wagentje extra”, zo zei een handelaar. En die moeten wat meer hun best doen om aan die eieren te komen. Want goedkope eieren voor verwerkingsdoeleinden zijn er nauwelijks, merkte de Duitse marktanalist op. Terwijl de Duitse eierverwerkende bedrijven afhankelijk zijn van importen.

 

Zestienwekentermijn

De handelaren zijn positief gestemd over de komen de weken. Volgens een enkeling lijkt er even ‘geen stop te zitten op de prijsstijging’. We gaan het zien.

Vooralsnog wordt niet al te veel effect verwacht van het verstrijken van de zestienwekentermijn van de ophokplicht. Mogelijk komt er wat druk bij de scharreleieren. “Maar als mensen geen vrije-uitloopeieren meer kopen, kopen ze wel scharreleieren. Ze blijven toch wel eieren kopen.”

Duitsland mag nog even een ‘1’ blijven stempelen, in sommige Duitse deelstaten is de ophokplicht zelfs opgeheven, dus daar worden gewoon Freiland-eieren geproduceerd.

Prognose: stijgend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal