Pluimveeweb: Oorlog in Oekraïne: Graanmarkten in paniek

24-02-2022
De oorlog is verklaard in Oekraïne en de markten zijn donderdagochtend in paniek. De prijzen voor tarwe, olie en palmolie nemen flink toe. Het is de vraag hoe de situatie in Oekraïne zich gaat ontwikkelen. Als de graanmarkt fors verstoord gaat worden, dan kan dat flinke invloed hebben op de voerprijzen voor varkens- en pluimveehouders.

Tarwe op Chicago liep op tot de handelslimiet van +50 cent. Olie sprong naar meer dan 97 dollar per vat op New York en de dollar naar 1.1230 ten opzichte van de euro. De roebel stort in aan 86.20 tegen de dollar.

Het is in de huidige context moeilijk om de volledige gevolgen van de Russische actie op de markten te voorspellen. Havens als Marioepol of Odessa zijn vanmorgen onbruikbaar geworden door bombardementen. Odessa met 1,1 miljoen inwoners, is één van de belangrijkste handelscentra van de voormalige Sovjet-Unie en de grootste zeehaven van de Oekraïne. Nu is het één van de belangrijkste havens ter wereld.

Productie

In deze context wordt de export uit de Zwarte Zee opgeschort, waardoor de prijzen voor alle producten stijgen. Oekraïne is een wereldspeler in het graancomplex. Het land produceert 42 miljoen ton mais waarvan 33,5 miljoen ton wordt geëxporteerd. Het is daarmee de vierde maisexporteur ter wereld.

Voedselprijzen

De Rabobank schrijft in een rapport dat de Nederlandse consument voorlopig nog steeds te maken heeft met stijgende voedselprijzen, ondanks dat het land weer opengaat.

De kosten van agrarische grondstoffen, verpakkingen, transport en personeel zijn om verschillende redenen hard gestegen. Waarschijnlijk blijven veel van deze prijzen de komende maanden min of meer op het huidige hoge niveau liggen. De druk van de hoge kostprijzen neemt voorlopig dus eerder toe dan af.

Tekst: De Vries & Westermann BV

 
 

Inloggen op de ledenportal