AgriHolland: 'Nederland loopt voorop bij ontwikkelen van duurzame eiwitoplossingen'

01-11-2012

Amper drie jaar na het verschijnen de Nota Duurzaam Voedsel van toenmalig landbouwminister Verburg is Nederland wereldwijd koploper op het gebied van de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe, duurzame eiwitoplossingen. Harold Rouweler, voorzitter van het Platform Nieuwe Eiwitproducten is trots: "We beleven dit jaar in Nederland dé doorbraak van duurzame eiwitproducten. Een bijzondere prestatie van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en verschillende ngo’s. Dat willen we vieren."

In 2009 formuleerde toenmalig landbouwminister Verburg in haar Nota Duurzaam Voedsel de Nederlandse ambities voor de verduurzaming van voedsel. De nota regelde het stimuleren van duurzame innovatie in het Nederlandse agro- en foodcomplex met de ambitie Nederlandse consumenten in staat stellen tot het gebruik van duurzaam en gezond voedsel. Nederland zette onder meer in op eiwitoplossingen die duurzamer, diervriendelijker geproduceerd en gezonder zijn.

"De effecten zijn duidelijk zichtbaar", stelt Rouweler. "Alleen al in 2012 werden in ons land meer dan 40 duurzame eiwitproducten geïntroduceerd; voornamelijk op basis van plantaardige en zuiveleiwitten. Daarnaast vindt men steeds vaker producten op basis van zowel vlees als plantaardige eiwitten; tevens zijn er concrete ontwikkelingen met zeewier en insecten. Er is een duidelijke omslag in consumentengedrag merkbaar. Flexitarisme bijvoorbeeld is populair bij consument en media."

"De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart in landen als India en China zorgen voor een jaarlijks toenemende vraag naar eiwitten. Met nieuwe, duurzame eiwitproducten kunnen we voldoen aan de stijgende vraag, zonder de negatieve milieu-effecten. We zijn trots dat Nederland wereldwijd het eerste land is met een branchevereniging die zich inzet voor duurzame eiwitconsumptie", aldus Rouweler.

Het Platform Nieuwe Eiwitproducten (Het Planeet) telt momenteel 25 producenten van eiwitrijke ingrediënten, halffabrikaten en eindproducten. Om de doorbraak van nieuwe eiwitproducten te vieren, organiseert het platform op 7 november een groot event in Kookstudio Smaak te Utrecht. Vertegenwoordigers uit de industrie, retail, foodservice, overheden en ngo’s komen er samen om deze mijlpaal te markeren. Tijdens het event presenteren initiatieven als IkBenFlexitarier, Veggie-in-Pumps, Variatie-op-de-Kaart en Viva-Las-Vegas zich aan het publiek. Met medewerking van topkok Frank van de Zande is er een proeverij met gerechten waarin producten van de leden zijn verwerkt.

bron: Platform Nieuwe Eiwitproducten, 31/10/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal