Pluimveeweb: 'Ik ken er genoeg die minder mazzel hebben gehad dan ik'

27-02-2022
Veldpost volgt pluimveehouder Arjen Kocks uit Schoonebeek (DR) tijdens zijn deelname aan BIG Challenge, farmers against cancer, om de Alpe d’HuZes te bedwingen. Nadat hij in 2019 teelbalkanker kreeg en dankzij snel handelen en een operatie weer genezen is besloot hij mee te doen aan BIG Challenge. „Er zijn genoeg andere kankerpatiënten die minder mazzel hebben dan ik.”

Kocks zit op dit moment nog in het laatste jaar van zijn studie diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein. Als hij afgestudeerd is wil hij eerst een tijdje fulltime thuis aan de slag. „Als ik afgestudeerd ben gaan we onze reguliere vleeskuikenstallen, waar we nu 160.000 kuikens houden, ombouwen naar 1 ster Beter Leven. Tijdens die verbouwing zal ik thuis volledig meewerken. Daarna is het de bedoeling dat ik ook parttime buitenshuis ga werken. Waar dat zal zijn weet ik nog niet.”

De jonge pluimveehouder werd op z’n 23ste geconfronteerd met teelbalkanker. „Gelukkig was ik er op tijd bij. In totaal ben ik misschien zes weken ‘ziek’ geweest omdat ik snel geopereerd ben. Nu al een aantal jaar schoon en alleen nog elk half jaar een keer controle. Maar ik ken ook de verhalen van mensen met kanker die chronisch ziek zijn. Dat is heel heftig.” Vrij snel nadat hij genezen werd verklaard besloot hij daarom om mee te doen aan BIG Challenge, natuurlijk met het team Pluimvee.

Lees het complete interview met Arjen Kocks op www.veld-post.nl, de agrarische nieuwssite voor Noord-Nederland.

 
 

Inloggen op de ledenportal