Pluimveeweb: Noodhulp van Nederlandse boeren voor Oekraïne

27-02-2022
Drie Nederlandse boeren hebben een inzamelingsactie voor Oekraïne op touw gezet. Maandagmiddag vertrekt een vrachtwagen met alle goederen naar het oosten. Spullen voor de Oekraïense bevolking kunnen vandaag en morgen worden ingeleverd. „De mensen daar hebben onze hulp hard nodig.”

Het is een heel spontane actie geworden, zegt Johan Kruijthoff, één van de initiatiefnemers. De akkerbouwer en vennoot in akkerbouwbedrijf Novifarm uit Mijnsheerenland (ZH) heeft wereldwijd veel vrienden, en één daarvan is Kees Huizinga die al sinds 2003 een akkerbouw- en melkveebedrijf runt in Kischenci, circa 600 km van de oostgrens van Oekraïne. Hij houdt daar 2.000 koeien en hij teelt onder meer tarwe, gerst en suikerbieten. „Vijftien weken geleden was hij nog in Nederland, we hebben veel contact met hem.”

Ook op een andere manier is Kruijthoff geraakt door de oorlog in Oekraïne. Hij runt samen met een Pool een landbouwmechanisatiebedrijf in Polen waar naast Polen ook Oekraïners werken. „Je hoort die verhalen, en we vonden dat we iets moesten doen.”

Samen met zijn goede vriend Wilfried, die een transportbedrijf heeft, is de inzamelingsactie in heel korte tijd opgezet. „Wilfried stuurt een vrachtwagen naar Kees Huizinga die nog in Oekraïne zit, en van daaruit worden de spullen verdeeld over het land.” Er wordt een tussenstop gemaakt op het Poolse bedrijf van Novifarm, in de buurt van Wroclaw. „Daar gaan we eerst herverdelen. Bepaalde spullen, zoals slaapzakken, kunnen de Oekraïense vluchtelingen wellicht heel goed gebruiken, andere goederen, zoals noodaggregaten, gaan door naar Kees.”

Wat is er nodig:

- Warme kleding/ schoeisel
- Luiers
- Helmen
- Nachtkijkers/ Verrekijkers
- Veldkeuken
- Stroom aggregaten
- Noodwater pompen
- Walki talkies / CB radio's

Voor noodopvang:
- Slaapzakken
- Matrassen
- Conserven
- Volle batterijen
- Lampen/ Kaarsen

Medische artikelen, alles voor noodsituaties zoals:
- Medicijnen
- Pijnstillers
- Hechtmateriaal
- Verband
- Bloedzakken

Hoeveel goederen er binnen gaan komen? Kruijthoff heeft geen idee. De eerste spullen stonden vanmorgen al vroeg bij hem voor de deur. „We verwachten in ieder geval wel één vrachtwagen vol te krijgen. Maar het liefste willen we dit elke week gaan doen: ieder weekend inzamelen en dan die kant op rijden. De mensen daar hebben onze hulp hard nodig.”

Vluchtelingenstroom

Wat de situatie aan de Oekraïense grens zal zijn, is enigszins afwachten. Ze hebben verschillende routes bedacht. „Via Lviv de grens over zal lastig worden, omdat daar een grote vluchtelingenstroom staat.” Het land inrijden via Roemenië lijkt hen nog de beste route. Daar is ook de vrouw van Kees die inmiddels met haar kinderen het land uit is gevlucht. „Zo lang er nog Oekraïense soldaten bij de grens staan, moet het lukken om binnen te komen met hulpgoederen. Maar als daar straks misschien Russische soldaten staan, gaat het lastig worden. Maar we gaan door!”

Waar kunnen de hulpgoederen worden ingeleverd:

Voor de regio Zuidwest is dat:

Johan Kruijthoff
Stougjesdijk 126
3271 KG Mijnsheerenland (gemeente Hoeksche Waard)
johankruijthoff@gmail.com
Tel: 0653946900

Voor regio Midden-Nederland kunnen mensen terecht bij:
Zorgboerderij De Hooilanden
Slagsteeg 20
6721 NR Bennekom (gemeente Ede)
info@dehooilanden.nl
Tel: 0628684261 of 0648383101

Voor het Noorden is het inzameladres:
Pieter van der Burg Akkerbouw en Pluimvee
Polderweg 25A
9682 XS Oostwold (gemeente Oldambt)
info@vanderburg-oldambt.nl
Tel: 0651363094

Aflevertijden:
- Zondag 27 februari 10.00-17.00
- Maandag 28 februari 10.00-14.00

 
 

Inloggen op de ledenportal