Boerderij: ‘Leven met vogelgriep’

25-02-2022

Redactie

Jan Vullings

hoofdredacteur

Echt groot nieuws is het niet meer. De nieuwe uitbraak van vogelgriep is teruggebracht tot een berichtje op de binnenpagina’s.

Het duizelt de meeste mensen toch al bij de aantallen. Enkele duizenden dieren meer of minder zegt hen niks. De verontwaardiging is wat afgevlakt. De eieren liggen tenslotte nog gewoon in het schap; het vlees in het koelvak. Misschien dat het kaartje dat vrije uitloop-eieren tijdelijk niet verkrijgbaar zijn, nog tot een frons leidt.

De burger ontgaat de impact van de vogelgriepepidemie op de ondernemers, op de bedrijven en op de sector. Zonder dat er echt aan is gerekend, beloopt de schade nu al tientallen miljoenen euro’s. Een post die de sector zelf moet ophoesten.

Lees ook: Miljoenenstrop door vogelgriep, maar het had nóg erger kunnen zijn

Uitbraak is meer dan alleen ruiming dieren

Een serieuze zaak dus die alle aandacht verdient. Nú, om nieuwe uitbraken te voorkomen. Een uitbraak is meer dan alleen ruiming van de dieren. De indirecte schade als gevolg van leegstand, vervoersverbod en handelsbelemmeringen is veel groter. De prijs staat onder druk. Hoe langer de epidemie duurt, hoe groter de impact.

Alle aandacht óók voor de toekomst. Want laten we eerlijk zijn. De hoogpathogene variant van aviaire influenza (AI) is een blijvertje. Het is niet meer de vraag óf, maar wánneer deze weer de kop opsteekt. We moeten leven met vogelgriep. Natuurlijk, Nederland heeft een strak en geüpdatet draaiboek. Het systeem met ophokplicht, met verboden en corridors werkt effectief. Professionele pluimveehouders zijn alert. Tot op heden zijn het allemaal nog incidentele besmettingen.

Vaccinatie kan houvast bieden

Maar je zoekt meer houvast. Vaccinatie kan dat bieden. Zover is het helaas nog lang niet. Brussel houdt vaccinatie nog tegen. Praktijkproeven moeten eerst de effectiviteit aantonen. Rond onderwijl het politieke traject af, zou ik zeggen. De tijd is er rijp voor nu het virus ook in Italië, Frankrijk, Duitsland en België huishoudt. En bespreek parallel een vaccinatieprogramma. Zodat als het sein straks op groen staat, er ook meteen kan worden begonnen.

En natuurlijk kost vaccinatie óók geld. Allereerst de kosten voor vaccinatie. Ook aan inkomsten: derde landen zouden de grenzen kunnen sluiten, en daarmee de markt onder druk zetten.

Op de lange termijn is aan de maatschappij niet meer uit te leggen dat mét een vaccinatie ruiming van miljoenen dieren kan worden voorkomen. Die verontwaardiging wil je straks niet op de voorpagina van kranten tegenkomen.

 
 

Inloggen op de ledenportal