Boerderij: Onzekerheden beïnvloeden eierprijs

25-02-2022

De achtste week van 2022 liet eenzelfde beeld zien als de week ervoor: eierprijzen die met meerdere dubbeltjes omhoog gingen.

Barneveld noteerde 15 tot 45 cent hoger, bij de lichte eieren meer dan bij de zware, over alle gewichten bij de kooi-eieren met gemiddeld 33 cent, bij de scharreleieren met gemiddeld 26 cent. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index pluste ook, maar iets minder: bij de L-scharreleieren met 20 cent, bij de M-eieren met een kwartje bij de bruine en met dertig cent bij de witte. De Duitse Weser-Ems noteerde voor scharreleieren in de middengewichten 40 cent hoger bij de witte en bij de bruine 35 cent (L-eieren) en 45 cent (M-eieren). De Weser-Ems ging bij de witte M- en L-kooi-eieren met 30 cent omhoog en bij de bruine kooi-eieren met ongeveer een kwartje.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram noteerde ook hoger, voor de witte net als vorige week met 38 cent tot € 7,68, voor de bruine met 32 cent naar € 8,34. Ter vergelijking: in de achtste week van 2021 steeg de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met zeventien cent naar € 7,04, voor de bruine met achttien cent naar € 7,41. Het verschil met een jaar geleden is 64 cent (+9%) bij witte en 93 cent (+13%) bij bruine scharrels.

Handelaren spraken van een ‘wispelturige’, ‘beetje rare’ week. De handel was wisselend. Het liep aardig, maar de consumptie was rustig, de afzet gewoontjes, niet bijzonder. Desondanks maakte de prijs weer ‘een leuke stap vooruit. De Duitse marktanalist spreekt van een ‘nog steeds vriendelijke markt’.

Industrie zorgt voor reuring
De eiermarkt (en -prijs) wordt bepaald door de verwerkende industrie, die zorgt voor reuring onderin de markt en is bereid om aardige prijzen te betalen. De industrie ‘trekt de kar’. Volgens de Duitse marktanalist is er veel vraag naar vloeibare en poedervormige eiproducten en hebben de prijzen voor kippeneiwit inmiddels ongekende hoogten bereikt. “Dat is al heel lang niet meer het geval! Er is vraag naar verse schaaleieren voor industriële verwerking.”

Dat de notering voor een wit tafel-scharrelei (NOP 62/63 gram: € 7,68 per 100) – al weken – nagenoeg gelijk is aan de NOP-scharrelindustrienotering (€ 1,201) geeft aan dat de markt wat uit het lood is.

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren pluste met 5,9 cent bij de kooi-eieren naar € 1,201 cent, een nieuwe recordhoogte. De NOP-industrienotering voor scharreleieren steeg met 8,6 cent naar € 1,295, ook een nieuw record. De NOP-industrienotering ligt voor kooi-eieren 37 % en voor scharreleieren 28% hoger dan vorig jaar in week 8.

Kooplust aangewakkerd
Volgens eierhandelaren wordt de kooplust van de verwerkers aangewakkerd door de recente ontwikkelingen in de Oekraïne. Wat vandaar aan eieren naar het Westen kwam, ging vooral naar de industrie en de verwachting is dat er voorlopig geen eieren Oekraïne zullen verlaten.

Een tweede onzekerheid is de vogelgriep. Het eieraanbod in en vanuit enkele Europese landen die het zwaarst door vogelgriep zijn getroffen, wordt merkbaar. Die onzekerheden zorgen voor onrust en bij de verwerkers voor kooplust, ondanks de hoge eierprijzen. “De stevige eierprijs is vooral te danken aan de landen die het meest door vogelgriep zijn getroffen.”

Onrust en onzekerheid
De handelaren hebben wisselende verwachtingen voor de komende week. Begin volgende week met carnaval, wordt een iets lagere consumptie verwacht. Of de prijs volgende week weer leuke stapjes omhoog maakt, wordt niet verwacht. “Niet weer met dertig cent, maar de helft moet er in zitten”, zei een handelaar, een ander verwacht ‘minstens prijshoudend’.

De beschikbaarheid van voedergrondstoffen en de prijsontwikkeling van voedergrondstoffen en energie, baart zorgen. De Russische inval in Oekraïne zorgt veel onrust en onzekerheid. Waar werd verwacht (stille hoop?) dat de stijging van de voeders in zicht was, wordt nu verwacht dat die nog wel met 10% kunnen stijgen.

Van een overaanbod van scharreleieren door afwaarderen van vrije-uitloopeieren nu de zestienwekentermijn is verlopen, is nog weinig te merken.

Prognose: stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal