Pluimveeweb: Vleeskuikenbedrijf in Holwierde wordt geruimd vanwege vogelgriep in Losdorp

28-02-2022
Op een vleeskuikenbedrijf in Holwierde (GR) worden 74.500 kuikens geruimd vanwege vogelgriep in het ongeveer vier kilometer verderop gelegen Losdorp. Het pluimveebedrijf wordt als een 'risicovol contact' gezien, meldt de Rijksoverheid.

'Bij het traceringsonderzoek van contacten is naar voren gekomen dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt', schrijft de Rijksoverheid op de eigen website. 'Hierop wordt het bedrijf verdacht verklaard. Omdat niet volledig uit te sluiten is dat met deze activiteiten het vogelgriepvirus is overgebracht van de locatie in Losdorp naar het bedrijf in Holwierde, is besloten om de vleeskuikens op het bedrijf te ruimen.'

Vervoersverbod

De ruiming vindt vandaag (maandag) plaats door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dergelijke preventieve ruimingen komen vaker voor en zijn gebaseerd op een risicobeoordeling van de NVWA. Voor pluimveebedrijven in de omgeving van Losdorp geldt een vervoersverbod. Er liggen 12 pluimveebedrijven in de 10 kilometer-zone.

Bron: Rijksoverheid

 
 

Inloggen op de ledenportal