Pluimveeweb: Tarweprijzen naar hoogste niveau ooit

02-03-2022
De tarwefutures bleven dinsdag stijgen. Euronext noteerde voor de leveringsmaand maart ’22 in de middagsessie €349,75 per ton, het hoogste niveau ooit. Handelaren vrezen voor langdurige verstoring van de wereldwijde leveringen na de Russische invasie in mede-graanexporteur Oekraïne.

De maïsnoteringen zijn ook vast. De markt worstelt met de stopzetting van de korte termijnleveringen uit Oekraïne en met het risico dat een aanhoudend conflict de aanplant in de lente zou kunnen belemmeren.

Graanexport uit Oekraïne stopgezet

De stopzetting van de graanexport uit Oekraïne werd maandag bevestigd, aangezien het land zei dat alle havens gesloten zullen zijn tot het einde van de Russische invasie. Bovendien is er een kans dat de leveringen voor het volgende seizoen uit zowel Oekraïne als Rusland in gevaar komen in afwachting van de uitkomst van de oorlog.

Ook de sojabonen stegen in prijs, waarbij de zorgen op de oliezaadmarkten over de aanvoer van zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland groter waren dan de tekenen van beter weer voor de Zuid-Amerikaanse sojateelt.

30 procent van wereldwijde tarwe-export

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export. De invasie van Rusland afgelopen donderdag heeft geleid tot de sluiting van de havens van Oekraïne en ongekende westerse financiële sancties tegen Rusland. Oekraïense havens blijven gesloten totdat de Russische invasie eindigt, zei het hoofd van de Oekraïense Maritieme Administratie maandag. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een totale stopzetting van de verzendingen in Oekraïense havens, en slechts enkele verschepingen uit Russische havens in een context van navigatie die zeer gevaarlijk is geworden in het hele Zwarte Zeegebied.

De markt bespreekt ook wat er zal gebeuren met het planten van de zomergewassen in Oekraïne. Telers zullen binnenkort beginnen met het planten van zomergerst en zomertarwe en in april zal maïs worden geplant.

De gevechten in Oekraïne zullen naar verwachting de verwerking en export van Oekraïense oliehoudende zaden voor minstens een maand stopzetten, waardoor het aanbod van zonnebloemproducten zal afnemen, aldus het Agro-economisch bureau Strategie Grains. Palmoliefutures stegen dinsdag naar een recordhoogte, omdat de markt anticipeerde op een verschuiving van Oekraïense en Russische zonnebloemolie.

Egypte

Egypte (GASC) heeft een nieuwe inschrijving om tarwe te kopen. Maar GASC heeft uiteindelijk de order geannuleerd, aangezien er maar weinig aanbiedingen waren voorgesteld: twee Franse offertes en een zeer zeldzame offerte uit de VS. De markt blijft voorzichtig omdat de situatie volkomen onvoorspelbaar is, maar als de oorlog verzandt, zullen importeurs zich moeten wenden tot andere herkomst: de VS of de EU.

 
 

Inloggen op de ledenportal