Boerderij: Ruim 2 miljoen dieren geruimd na uitbraken vogelgriep

03-03-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Met de ruiming van circa 64.500 kalkoenen op een pluimveebedrijf in Hedel (Gld.) wordt de grens van 2 miljoen geruimde stuks pluimvee sinds eind oktober overschreden.

 

Het vogelgriepseizoen startte 26 oktober met een uitbraak in Zeewolde (Fl.). Op 24 januari, 13 weken later, werd het aantal van een miljoen geruimde dieren bereikt. De periode van 1 miljoen naar 2 miljoen geruimde kippen, kalkoenen en eenden duurde slechts 5,5 week.

Uitbraak vogelgriep in Hedel

De uitbraak in Hedel is de vierde keer dat bij een kalkoenenbedrijf een besmetting is vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep. In de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3-kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, die worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone, waar een vervoersverbod van kracht is geworden, liggen nog 10 andere pluimveebedrijven.

Dinsdag was er ook al een uitbraak bij een vleeskuikenbedrijf in Son (N.-B.) en bij een vermeerderingsbedrijf in Wageningen (Gld.).

 

 
 

Inloggen op de ledenportal