Boerderij: Prijzen eieren stijgen verder

04-03-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Seinen staan op groen voor een verdere prijsstijging. Internationaal verschuivingen op de eiermarkt door oorlog in Oekraïne.

 

In de eerste week van maart liet de eiermarkt eenzelfde beeld zien als de weken ervoor: verder stijgende eierprijzen, maar wel minder hard dan in de voorgaande twee weken. Barneveld noteerde bij de kooi- en scharreleieren een dubbeltje hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren pluste in drie van de vier gewichtsklassen met 15 cent. Bij de witte XL en bij de bruine M met een dubbeltje. De Duitse Weser-Ems noteerde voor de scharreleieren over de gewichtsklassen, zowel de witte als de bruine, gemiddeld een plus van 13 cent. Bij de witte kooi-eieren 25 of 30 cent. Bij de bruine kooi-eieren 5 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram noteerde ook hoger, maar ook hier vlakte de stijging af. De witte pluste met 15 cent tot € 7,83, de bruine met 13 cent naar € 8,47.

Ruim aanbod consumptie-eieren

Handelaren spraken van een vaste markt met een stabiele consumptie/vraag en goede bestellingen, zeker voor de carnavalsweek waarin de consumptie traditioneel even wat minder is. De afzet van consumptie-eieren loopt zoals voor deze tijd van het jaar te verwachten is, misschien zelf nog iets minder. Het aanbod van consumptie-eieren is ruim voorhanden.

Een Duitse marktanalist spreekt van een eiermarkt die ‘zich positief blijft ontwikkelen’, hoewel de verkoop van eieren in kleinverpakkingen als ‘inconsistent’ en helemaal niet als ‘seizoensnormaal’ wordt omschreven. De Duitse horecagroothandel is ‘levendig’, wat vooral komt door de versoepeling van de coronamaatregelen. Maar ook de Duitse weekmarkten lijken het weer beter te doen. “Het mooiere weer zal de een of de ander aanmoedigen om te gaan winkelen op de wekelijkse markt.”

Industrie nog steeds ‘aan de bak’

De verwerkende industrie legt, al weken, een goede bodem in de markt, is de algemene mening van de eierhandelaren. Ook de Duitse marktanalist is die mening toegedaan: “De belangrijkste reden voor de stijgende prijzen is de verwerkende industrie.” De industrie heeft blijkbaar eieren nodig en heeft nog steeds interesse om te kopen. Hoewel volgens de Duitse marktanalist “de bereidheid om hogere prijzen te accepteren nu beperkt is.”

Door vogelgriep en mogelijk ook door de onrust door de oorlog in Oekraïne, is er steun voor de markt uit landen ‘die de onderkant van de markt leegkopen’. Dat is bijna uitsluitend de industrie. Er is honger naar kooi-eieren en als die onvoldoende beschikbaar zijn, wordt het lagere segment scharreleieren gekocht.

Het zorgt al met al voor stevige industrienoteringen en een NOP-industrienotering voor scharreleieren (€ 1,341 per kilo) die amper onderdoet voor de NOP-notering voor witte tafel-scharreleieren (€ 7,83 per 100).

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren pluste met 5,2 cent naar € 1,253 cent, alweer een recordhoogte. De NOP-industrienotering voor scharreleieren steeg met 4,6 cent naar € 1,341. Ook een nieuw record. De NOP-industrienotering ligt voor kooi-eieren 34,3 cent (38%) en voor scharreleieren 30,0 cent (29%) hoger dan vorig jaar in week 9.

Oekraïne-oorlog

Door de oorlog in Oekraïne vragen landen, die daar eieren en eiproducten kochten, nu elders. Oekraïne exporteerde in het recente verleden vooral eieren en eiproducten naar landen buiten de EU. Hiervoor moeten nu alternatieve bevoorradingsbronnen worden gevonden. Dit zorgt internationaal voor verschuivingen en die vraag ondersteunt de markt. Hoe de productie van eieren in Oekraïne nu is, is onbekend. Niemand kan daar iets met zekerheid over zeggen. Mogelijk dat er nu meer eieren worden verwerkt die dan op een later moment op de markt zullen komen.

Op gebied van voedergrondstoffen zal de situatie in Oekraïne, de graanschuur van Europa, niet ongemerkt blijven. De Duitse marktanalist spreekt al van “meldingen van mogelijke knelpunten in de aanvoer van biologisch voer.”

In Nederland is nog steeds een gering aanbod van vrije-uitloopeieren, van kippen opgezet na instellen van de ophokplicht. Afzet van ex-vrije-uitloopeieren (nu scharreleieren) naar Duitsland verloopt moeizaam. In Duitsland verstrijkt volgende week de 16-wekentermijn in Neder-Saksen, maar doordat in diverse deelstaten de kippen weer naar buiten mogen, is er aanbod van Freiland-eieren.

Omdat de onderkant van de markt ‘ongelofelijk vast’ is, verwachten eierhandelaren dat de stijgende lijn ook volgende week zal doortrekken. “Er is geen aanleiding te verwachten dat het anders zal zijn.” En: “Alle seinen staan op groen voor een prijsstijging.”

Prognose: stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal