Pluimveeweb: Oekraïne legt export vlees en granen aan banden

07-03-2022
De regering van Oekraïne legt de export van vlees, diverse graansoorten, zout en suiker aan banden. Daarnaast wordt de export van maïs, tarwe, masteluin (mengsel van tarwe- en roggemeel), pluimveevlees, eieren en zonnebloemolie vergunningsplichtig, melden Oekraïense media.

Oekraïne is een belangrijke leverancier van grondstoffen voor de veevoerindustrie. Nederland importeerde in 2020 ter waarde van 455 miljoen euro aan graan uit de Oekraïne. Die importwaarde is sinds 2016 met een kwart toegenomen.

De granen waarvan het exportquotum nu op nul is gezet, betreffen rogge, haver en boekweit. Ook levend vee, bevroren rundvlees, slachtafval dat geschikt is voor consumptie, gezouten of gepekeld, gedroogd of gerookt en eetbaar vleesmeel mag niet meer worden geëxporteerd. Dit is zaterdag besloten middels een regeringsresolutie, meldt het Oekraïnse persbureau Interfax.

Daarnaast heeft het kabinet tarwe, een mengsel van tarwe- en roggemeel (masteluin), maïs, kippenvlees, kippeneieren en zonnebloemolie toegevoegd aan de lijst van vergunningsplichtige exportproducten.

Melk en zuivelproducten

Op 28 februari breidde het kabinet ook de lijst van essentiële importproducten aanzienlijk uit. Daaronder vallen – behalve militaire goederen – ook vlees en eetbaar slachtafval, melk en zuivelproducten, groenten, noten, koffie, thee en andere goederen.

Eerder werd al bekend dat het internationale agrarische handelsbedrijf Bunge (graan en agrarische grondstoffen) haar kantoren in Oekraïne sluit. Ook de activiteiten van twee fabrieken voor het persen van oliezaden in Nikolaev en Dnipro zijn stilgelegd na de Russische invasie.

 
 

Inloggen op de ledenportal