Pluimveeweb: Graantekort bedreigt markt, voerbedrijf neemt geen nieuwe klanten meer aan

07-03-2022
De situatie in Oekraïne zorgt voor behoorlijke problemen op de grondstoffenmarkt. Europese grondstoffenfederaties verwachten grote tekorten aan grondstoffen. Veevoerbedrijf FransenGerrits laat weten momenteel geen nieuwe klanten aan te nemen.

De Europese grondstoffenorganisaties Fediol, Coceral en Fefac waarschuwen in een brief aan DG Agri (verantwoordelijk voor het Europese landbouwbeleid) dat er grote tekorten aan grondstoffen dreigen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. „Het belang van Oekraïne voor de levering van agrarische grondstoffen en ingrediënten naar de EU is groot. Het niet kunnen importeren uit dit land heeft verstrekkende gevolgen. Zowel voor de voedsel- als voor de diervoederketen.”

Limiet aan import uit andere landen

Oekraïne exporteert zo’n 60 miljoen ton graan. Een groot deel hiervan is voor de Europese markt. Als de levering vanuit Oekraïne (deels) wegvalt, zal er meer graan uit Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten moeten komen. De Europese regelgeving belemmert dit echter omdat er een limiet is aan de hoeveelheid granen die uit deze landen geïmporteerd mogen worden. „Het ontstane gat in de maisvoorziening zal daardoor niet volledig worden gevuld met import uit die landen”, aldus de branchefederaties.

Belemmerende regels transport

Ook de transport van en naar Oekraïne wordt belemmerd door Europese regels. De organisaties dringen erop aan om de regels voor vervoer van grondstoffen uit Oekraïne te versoepelen. „Doordat de havens zijn geblokkeerd, is het verkrijgen van het benodigde papierwerk heel ingewikkeld. We vragen de Europese Commissie om de regelgeving te versoepelen, zodat grondstofschepen ondanks het ontbreken van de nodige verklaring toch kunnen lossen in Europa.”

Daarnaast vragen de organisaties een coulante behandeling voor schepen die onderweg zijn of waren naar Oekraïne maar daar nu niet kunnen aanmeren. „Er moet een veilige plek komen voor schepen en treinen die normaal richting Oekraïne. Bij voorkeur in een van de Europese lidstaten. Dit vraagt ook flexibiliteit in de douaneafhandeling. Bovendien moeten dan meer pakhuizen de erkenning van ‘transit-locatie’ krijgen.”

‘Geen nieuwe klanten’

Mengvoerbedrijf FransenGerrits uit Erp (NB) neemt alvast maatregelen door voorlopig geen nieuwe klanten aan te nemen. „Doordat veel grondstoffen niet meer aangevoerd kunnen worden vanuit de Oekraïense havens, ontstaat er mogelijk een tekort aan grondstoffen voor de korte- en middellange termijn. Omdat we alle beschikbare grondstoffen willen gebruiken voor de productie van voer voor onze huidige klanten, nemen we momenteel geen nieuwe klanten aan. Het benaderen van nieuwe klanten schuiven we dan ook vooruit en bekijken we van dag tot dag.

Volgens de voerleverancier worden grondstoffencontracten ontbonden en zijn nieuwe contracten niet of nauwelijks te krijgen. „Als ze al gesloten worden, dan is dat tegen fors hogere niveaus. De granenmarkt staat inmiddels al ongeveer 140 euro per ton hoger dan 2 weken geleden. De komende weken zal blijken hoe we door deze situatie heen komen.”

 
 

Inloggen op de ledenportal