Pluimveeweb: Column: Oorlog vraagt om bijzondere maatregelen. Durft de politiek in te grijpen?

08-03-2022
Het wenkend perspectief, de stip op de horizon, de aarde die we lenen van onze kinderen. Deze kreten doen er niet meer toe als het oorlog is. Oorlog betekent overleven en dus korte termijn politiek.

Het is oorlog. Nu nog in Oekraïne en hopelijk blijft het daarbij. En hopelijk is het een korte oorlog met een overwinning voor het vrije en democratische Oekraïne. Hoe wij dit land militair kunnen helpen, weet ik niet. Daar zijn specialisten voor en die zullen zeer moeilijke afwegingen moeten maken. Het is nu wel jammer dat we de laatste decennia alleen maar bezuinigd hebben op onze krijgsmacht. Aan de norm van de NAVO hebben we ons niet gehouden want het zou toch nooit meer oorlog worden. Op dit moment lijkt geld geen enkel probleem en kunnen er dus weer miljarden worden gestoken in ons leger. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Politici zien nu hoe belangrijk een leger is en zelfs Jesse Klaver durfde toe te geven dat de linkse politiek naïef is geweest.

Op het gebied van landbouw en voedselproductie zijn de linkse partijen (die het nu voor het zeggen hebben) ook naïef. We zullen nooit meer honger hebben en met ons vele geld kunnen we alles kopen. Dus geen vervuilende landbouw meer in Nederland en geen export van voedsel naar het buitenland. Het beetje voedsel dat we dan nog produceren moet voldoen aan onze luxe eisen: non-GMO, biologisch, plantaardig verwerkt tot vleesvervangers. De beschikbaarheid van landbouwgrond zal een groot probleem worden. Naast voedsel willen we op die grond ook nog energie en grondstoffen voor de bouw produceren. We leggen velden vol met zonnepanelen of telen er mais voor bio-ethanol.

De beschikbaarheid van landbouwgrond zal een groot probleem worden

Energievoorziening is natuurlijk ook een probleem voor de toekomst maar er zijn andere middelen om energie te maken zonder landbouwgrond te gebruiken, zoals kernenergie. Bouwend Nederland wil bouwen. Dat doen ze dan graag in de weilanden of akkers die beschikbaar komen (door onteigening?). Dat bouwen moet natuurlijk duurzaam en dus wordt er ook hier gekeken naar biobased bouwstoffen. Er worden bomen gekapt of vlas geteeld om ‘duurzame’ huizen te bouwen. De architect met het meest duurzame ontwerp wint de prijsvraag. Functionaliteit en prijs komen op plaats 2 en 3.

Er ontstaat dus een strijd om grond en door het stimuleren van biologisch in de door de EU aangenomen Farm to Fork strategie hebben we veel meer grond nodig voor de productie van ons voedsel. Gelukkig kunnen we met al ons geld elders in de wereld kopen wat we tekort komen. Of beter gezegd, konden. Want met de oorlog in de Oekraïne is bijvoorbeeld 29% van de wereldwijde handel in tarwe onder vuur komen te liggen. Zolang de rest van de wereld buiten dit conflict blijft kunnen we proberen handelsstromen te verleggen. Producten zullen zeker veel duurder worden maar we kunnen ons luxe leven blijven leiden. Misschien een vakantie minder en even geen nieuwe kleren maar eten kunnen we. Als het conflict lang aanhoudt en de Russen veel schade toebrengen aan Oekraïne kunnen we volgend oogstjaar nog een groter probleem krijgen. De boeren in Oekraïne zullen binnenkort moeten gaan inzaaien en daar zijn zaaigoed, machines en brandstof voor nodig. En grond waar voldoende mensen veilig kunnen werken. Mensen die nu op de vlucht zijn of vechten voor hun vrijheid.

De regels van biologisch kunnen eenvoudig worden aangepast of volledig geschrapt

Het probleem in de EU met de voedselvoorziening moet dus niet worden onderschat en we kunnen nu al voorsorteren op slechtere tijden die gaan komen. Onze focus op biologisch en strenge regelgeving op gebied van genetische modificatie is voortgekomen uit een overvloed aan voedsel. Daar zouden we nu per direct mee moeten stoppen. De regels van biologisch kunnen eenvoudig worden aangepast of volledig geschrapt. Bioboeren gaan dan weer meer produceren tegen een lagere kostprijs. Men kan zelfs nog wel wat van het biologisch concept behouden. Stallen zijn misschien niet zo snel aan te passen maar dieren conventioneel voer geven, kan morgen geregeld zijn.

De EU kan eenvoudig genetisch gemodificeerde producten toelaten die nu verboden zijn. Dan kan het gaan om het toestaan van GMO-teelten in de EU maar ook om het toelaten van GMO importen. We zouden dan nu al meteen mais kunnen importeren uit de VS. De EU komt 7 à 8 miljoen ton mais tekort die uit de Oekraïne zou komen. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het niet verstandig is dat we nu boeren gaan wegkopen voor natuurgebieden.

Het zou mooi zijn als de politici hun principes en dogma’s laten voor wat ze zijn

Het zou mooi zijn als de politici hun principes en dogma’s laten voor wat ze zijn en gaan voor een oplossing van de problemen waar we voor staan. Later zien we dan wel weer of we weer terug moeten naar de oude politiek. Ik hoop van niet. Dat niet meer zoenen naar aanleiding van de coronapandemie bevalt me ook uitstekend.

Tekst: Huub Fransen

 
 

Inloggen op de ledenportal