Pluimveeweb: Meerdere Duitse supermarkten betalen volle pond voor ex-uitloopei

08-03-2022
„Meerdere Duitse supermarkten waaronder Aldi en Lidl Duitsland blijven de contractprijs van ex-uitloopeieren betalen. Een fors deel van de ex-uitloopeieren kunnen daarmee voor de afgesproken prijs worden verkocht”, zegt LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong.

„Vanuit pakstations is mij verteld dat bij de Aldi en Lidl Duitsland de afzet van ex vrije uitloopeieren betaald wordt als tevoren.” Pakstations geven aan De Jong aan dat ze rond de 50 tot 70 procent van de ex-uitloopeieren voor de contractprijs kunnen verkopen. „Enkele Duitse supermarkten weigeren helaas het volle pond te betalen voor de ex-uitloop eieren.” Of Rewe, Edeka, Kaufland en Penny het volle pond betalen is niet bekend

De Jong gaf in een eerder artikel op Pluimveeweb.nl aan dat Duitse pakstations een lagere prijs betalen voor eieren van vrije uitloop hennen die langer dan 16 weken zijn opgehokt. Pakstations wezen De Jong er deze en vorige week op dat dit niet klopt.

‘Iedere cent is er één’

De LTO/NOP-voorzitter is verheugd dat meerdere Duitse supermarkten het voorbeeld van Nederlandse supermarkten volgen en de contractprijs betalen voor ex-uitloopeieren. Hij schat in dat het afwaarderen van vrije-uitloopeieren gemiddeld 2,5 cent per ei kost. „Het afwaarderen van vrij-uitloopeieren kost een leghennenhouder enorm veel geld. Iedere cent, halve cent of kwart cent extra per ei is er één. In die zin is het positief dat een deel van de Duitse supermarkten ook de contractprijs betaalt voor ex-uitloopeieren.”

De LTO/NOP-voorzitter hoorde tegenstrijdige verhalen over de uitbetalingsprijzen van ex-uitloopeieren. Hij nam daarop contact op met enkele leghennenhouders met vrije uitloop hennen. „Diverse leghennenhouders bevestigen dat ze een hogere prijs ontvangen dan de scharreleiprijs voor de eieren van hun vrije uitloophennen die langer dan 16 weken zijn opgehokt.”

De financiële schade voor een leghennenhouder van het afwaarderen van ex-uitloopeieren hangt ervan af aan welk pakstation hij de eieren levert, volgens de Jong. „Indien een pakstation al hun ex-uitloopeieren levert aan supermarkten die de contractprijs betalen, kan het pakstation haar leghennenhouders ook meer doorbetalen. Het hangt er dus vanaf in hoeverre de afnemers van het pakstation de volle mep betalen voor de ex-uitloopeieren. Voor de eieren die verwerkt worden is niet duidelijk of de meerprijs gerekend wordt en hoe die in de uitbetaling worden meegenomen.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal