Boerderij: Grote uitbraak vogelgriep aan westkust Frankrijk

08-03-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In de regio Pays de la Loire aan de Franse westkust is een grote uitbraak van vogelgriep (AI).

Het ministerie van Landbouw meldt dat er begin maart 74 gevallen waren geteld, terwijl dat er op 24 februari nog maar 9 waren. Inmiddels zijn in de regio meer dan een half miljoen dieren geruimd. Frankrijk als geheel telde per 4 maart 443 besmettingen in professionele pluimveebedrijven.

Bedrijven preventief geruimd

De meeste gevallen doen zich voor in de Vendee, dat direct aan de kust ligt. Vanwege de snelle verspreiding van het AI-virus heeft het ministerie van Landbouw voor Pays de la Loire verscherpte maatregelen afgekondigd. Binnen een straal van vijf kilometer van een besmetting worden alle pluimveebedrijven preventief geruimd. Ook worden er meer mobiele slachtbedrijven ingeschakeld en is elk transport van pluimvee of van broedeieren verboden.

De recent ontdekte besmettingen bevinden zich voor het overgrote deel in een zone die zowel gevoelig is voor vogelgriep als van strategisch belang gezien het aantal broederijen en andere pluimveebedrijven. De dier- en voedselveiligheidsdienst Anses stelt een verder onderzoek in. “Haar advies wordt volgende week verwacht en stelt ons in staat de oorzaak beter te begrijpen en de maatregelen verder aan te passen”, aldus het ministerie.

 
 

Inloggen op de ledenportal