Pluimveeweb: Frankrijk stuurt aan op groter areaal zomergraan in EU

12-03-2022
Julien Denormandie, de Franse minister van landbouw, vreest dat de oorlog in Oekraïne wereldwijd de voedselzekerheid in gevaar brengt. Hij pleit er dan ook voor om dit jaar grotere arealen zomergraan te zaaien.

„We moeten de komende twaalf tot achttien maanden een voedselcrisis vermijden”, zegt hij in de Franse krant Le Figaro. „Rond de Middellandse Zee zijn veel landen afhankelijk van de export van tarwe uit Rusland en Oekraïne.” Frankrijk is weliswaar vanwege de inlandse productie weinig afhankelijk van deze twee landen, maar de onstabiele marktsituatie zou volgens Denormandie wel kunnen leiden tot prijsopdrijving. Hij roept de Franse regering dan ook op met een plan te komen om de Franse landbouw en voedselvoorziening te ondersteunen.

Daarnaast pleit hij voor een groter areaal graan in Europa. „We hebben de meest vruchtbare grond ter wereld.” Met een hogere graanproductie in Europa hoopt hij de voorspelde voedselcrisis tegen te gaan.

Braakliggende grond

Met zijn oproep staat hij niet alleen. Ook de Nationale Federatie van Boerenbonden (FNSEA) in Frankrijk uit deze wens. „We wachten op de Europese Unie om ons toestemming te geven om te produceren op de 4 procent braakliggende gronden. Deze extra productie compenseert slechts 15 procent van wat Oekraïne produceerde”, aldus de voorzitter van FNSEA aan de krant Le Parisien.

 
 

Inloggen op de ledenportal