Pluimveeweb: Vogelgriep vastgesteld op biologisch leghennenbedrijf in Lunteren

10-03-2022
Op een biologisch leghennenbedrijf in Lunteren (GD) is vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder spreidt,  worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd. 

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen nog zes andere pluimveebedrijven. Op drie van deze bedrijven is op dit moment geen pluimvee aanwezig. De andere drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het bedrijf ligt in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De bedrijven in de 1 kilometerzone die preventief geruimd worden, hebben respectievelijk circa 2.800, 28.500 en 26.500 dieren die geruimd worden.

Binnen de 3 kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 228 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden- , geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio (10) die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.

Geen pasklare oplossing

Minister Staghouwer: „De afgelopen tijd zien we de vogelgriepbesmettingen nog steeds toenemen. De besmetting in Lunteren laat zien hoeveel impact het vogelgriepvirus kan hebben op een bedrijf, de ondernemers, hun gezinnen, de dieren en ook voor omliggende bedrijven. De situatie is zorgelijk. Er ligt momenteel geen pasklare oplossing voor de vogelgriepsituatie in Europa. Daarom maken we haast met de vaccinproef, scherpen we de bioveiligheid aan en blijven we de situatie nauwgezet monitoren.”

Bekijk hier de kamerbrief stand van zaken over de vogelgriepsituatie in Nederland en over een uitbraak van hoog pathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Lunteren en hier de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 10 maart 2022 na de uitbraak in Lunteren en hier de kaart van het 3 kilomtergebied in Lunteren en hier de kaart van het 10 kilometergebied in Lunteren.

 
 

Inloggen op de ledenportal