Boerderij: Frankrijk moet weer massaal pluimvee ruimen

14-03-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In de Franse regio Vendée zijn wegens de zich snel uitbreidende uitbraak van vogelgriep al 1,2 miljoen dieren geruimd.

 

Maar het ministerie van landbouw schat dat het er nog zeker 3 miljoen meer zullen worden. Frankrijk telde afgelopen vrijdag 649 besmette professionele pluimveehouderijen. De epidemie is daarmee groter dan die in voorgaande jaren. In het tot nu toe meest getroffen verre Zuidwesten zijn al meer dan 4 miljoen dieren, meest eenden, geruimd. Bij de nieuwe uitbraak in de Vendée en aangrenzende regio’s aan de westkust is het aantal geconstateerde besmettingen in enkele dagen opgelopen tot 187.

‘Situatie niet meer onder controle’

“We moeten massaal ruimen, dat is een logisch, noodzakelijk en verplicht besluit dat we zo snel mogelijk moeten uitvoeren”, aldus regionaal boerenvoorman Brice Guyau. “De situatie is sinds eind februari niet meer onder controle. We hebben al grote verliezen geleden. Als er niet wordt ingegrepen, dat zal iedereen de gevolgen ondervinden.”

Het ministerie wil opnieuw met alle betrokkenen aan tafel om over structurele oplossingen te praten. “We moeten, opnieuw, lessen trekken uit deze episode en proberen te voorkomen dat dit zich in de toekomst steeds opnieuw gaat voordoen”, aldus minister Julien Denormandie.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal