Boerderij: Albert Heijn en Jumbo verhogen eierprijs na noodkreet sector

15-03-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Albert Heijn en Jumbo gaan legpluimveehouders compenseren voor de sterk gestegen voerprijs.

De compensatie van € 0,009 per door Albert Heijn afgenomen tafelei volgt op noodkreten van de pluimveesector. Directeur Merchandising & Sourcing Henk van Harn van Albert Heijn heeft pluimveehouders een brief geschreven over de compensatie. “Jouw bedrijf levert, net als meer dan 100 andere Nederlandse pluimveehouders, tafeleieren exclusief aan Albert Heijn. Wij zijn blij met deze samenwerking. Het verdienvermogen van onze boeren en het welzijn van de dieren in onze ketens is belangrijk voor ons”, stelt Van Harn.

“Vanuit Jumbo hechten wij aan een goede ketensamenwerking, met daarbij aandacht voor een gezond verdienmodel van de boeren en telers die aan Jumbo leveren”, zegt woordvoerder Suzanne van der Vaart. “De alsmaar stijgende voerkosten binnen de pluimveehouderij hebben ons doen besluiten om nu binnen de bestaande ketensamenwerking een hogere prijs te betalen. De komende tijd blijven we de marktontwikkelingen monitoren.”

€ 0,009 erbij

De legpluimveehouders die leveren aan Albert Heijn ontvangen de compensatie vanaf maandag 14 maart 2022 via het pakstation. In oktober vorig jaar had Albert Heijn de prijzen al met € 0,008 per ei verhoogd vanwege de gestegen voerprijzen. Daar komt nu dus € 0,009 bij. Mogelijk volgt er meer compensatie. “We zullen de marktontwikkelingen blijven volgen, gezien de volatiliteit in de markt komen we hier op een korte termijn op terug”, aldus Van Harn.

Kostprijs ruim een kwart gestegen

Volgens het persbericht dat LTO vakgroep Pluimveehouderij/NOP afgelopen donderdag verstuurde, is de prijs van voer van pluimvee sinds de oorlog in Oekraïne met ruim een kwart gestegen. Vergeleken met vorig jaar, het moment dat pluimveehouders contractafspraken maakten met supermarkten, ligt de voerprijs ruim de helft hoger. De kostprijs van een ei bestaat normaal gesproken voor 65% uit voerkosten. Voorzitter Kees de Jong van LTO vakgroep Pluimveehouderij/NOP zegt zeer positief te zijn over de compensatie van Albert Heijn. Hij hoopt en verwacht dat andere retailers met een soortgelijke reactie zullen komen.

Het is terecht en noodzakelijk

Ook voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) rekent op navolging door andere retailers. Eén andere keten heeft hem al laten weten aan een compensatieregeling te werken. De NVP stuurde een week geleden een brandbrief aan supermarktkoepel CBL en de branchevereniging voor eierhandelaren Anevei over de noodzaak van compensatie van de hoge voerprijs. Oplaat noemt de compensatie van Albert Heijn fantastisch. “Het is terecht en noodzakelijk.” De toeslag is volgens hem niet voldoende om de prijsstijging te compenseren, maar Albert Heijn had zich ook kunnen beroepen op de afgesloten langjarige contracten en de oproep tot compensatie naast zich neer kunnen leggen.

Nog niet opgelost

LTO/NOP-voorzitter De Jong stelt echter dat de problemen van de hoge voerprijzen voor de pluimveehouder, ook als meer retailers positief op de oproep reageren, nog niet zijn opgelost. “Slechts een deel van de eieren belandt in een doosje in de supermarkt. Het overige deel gaat naar de voedingsmiddelenindustrie en daar moet ook wat gebeuren om te voorkomen dat pluimveehouders de meerkosten van die eieren alleen voor hun kiezen krijgen. Ik roep de hele keten op dat probleem te fixen.”

Consumentenprijs

NVP-voorzitter Oplaat wijst op nog een ander probleem. Retailers hebben de hogere kostprijs nog niet doorberekend aan de consument, maar dat dat wel zal gaan gebeuren. “De stijging van de prijs van het voedselpakket zal de ophef over de prijs van energie in de schaduw stellen.” Hij ziet het dan als een taak voor de overheid om ervoor te zorgen dat consumenten hun boodschappen kunnen blijven betalen.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal