Boerderij: Geen nieuwe besmettingen bij vogelgriep-screening Lunteren

15-03-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij de screening van pluimveebedrijven in Lunteren zijn geen nieuwe besmettingen met vogelgriep aan het licht gekomen.

Alle bedrijven in het 3 kilometergebied rond het op 10 maart met vogelgriep besmette leghennenbedrijf testten negatief. Binnen de 3 kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn bemonsterd. In het 10-kilometergebied liggen nog eens 228 andere pluimveebedrijven.

De negatieve screeningsresultaten maken de afvoer van dieren en eieren uit het beperkingsgebied – het beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en het bewakingsgebied met een straal van 10 kilometer – onder voorwaarden weer mogelijk. Brancheorganisatie Avined heeft de voorwaarden op een rijtje gezet.

Afvoer consumptie-eieren

De afvoer van consumptie-eieren wordt in de loop van dinsdag 15 maart 2022 mogelijk door een aangewezen pakstation of eierverwerker en via een aangewezen overslaglocatie. Voor het vervoer van vleeskuikens heeft de NVWA voor het beperkingsgebied slachterijen aangewezen. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe pluimveehouders een ontheffing kunnen aanvragen.

Verplaatsing opfok

Vanaf twee weken na de uitbraak is verplaatsing van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen uit het beperkingsgebied mogelijk, mits aan voorwaarden is voldaan en er een ontheffing is van de NVWA. Avined adviseert de ontheffing tijdig aan te vragen.

Ook de afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied. Ook hiervoor moet de NVWA ontheffing verlenen. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie.

Vervoersverbod regio 10

Lunteren ligt in het centrum van de pluimveesector. De hoge dichtheid aan pluimveebedrijven was reden om de bedrijven die binnen 1 kilometer van het besmette bedrijf gevestigd waren preventief te ruimen. Dat lot trof twee leghennenbedrijven en een vermeerderaar. Het grote aantal bedrijven was ook aanleiding – naast het gewone vervoersverbod in het 10 kilometergebied – een vervoersverbod voor levend pluimvee af te kondigen in een veel groter gebied, regio 10.

 
 

Inloggen op de ledenportal