Boerderij: Eiermarkt onder invloed van Oekraïne

11-03-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Op de eiermarkt zijn de gevolgen van oorlog in Oekraïne te zien: prijzen knalden deze week omhoog.

 

Barneveld noteerde bij de kooi-eieren over alle gewichten gemiddeld 60 cent hoger dan vorige week, bij de scharreleieren met bijna 50 cent. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren pluste in de vier gewichtsklassen gemiddeld met 45 cent bij de witte en met bijna 40 cent bij de bruine.

De Duitse Weser-Ems noteerde voor de scharreleieren over de vier gewichtsklassen bij de witte gemiddeld met 26 cent. Bij de bruine met 17 cent. Bij de kooi-eieren pluste de Duitse notering zowel bij wit als bruin met ruim 25 cent. Ook de Franse Rungis kooi-eierennotering steeg flink.

De NOP-richtprijs, die deze week extreem laat bekend werd, liet een flinke plus zien. De scharreleieren 62/63 gram noteerden bij de witte 64 cent hoger op € 8,47. De bruine plusten met 36 cent tot € 8,86.

Verwerkende industrie legt goede bodem in markt

De afzet van verse eieren naar de supermarkten was ‘niet geweldig tot normaal’ volgens marktkenners. Dat de prijzen deze week stegen kwam door de ondersteuning van de verwerkende industrie, die al weken een goede bodem in de markt legt. Dit wordt nu nog versterkt door de onrust en onzekerheid door de situatie in Oekraïne. Hierdoor ontwikkelt de vrije markt zich verder. “Aan de onderkant van de markt loopt alles goed weg.” En: “Alle eieren die stuk geslagen worden, worden vlot opgehaald.”

Berekening NOP-richtprijs aangepast

De kooplust van de eierverwerkend industrie leidde in de afgelopen weken soms tot de uitzonderlijke situatie dat de NOP-industrienotering voor scharreleieren omgerekend op of boven het niveau zat van de NOP-richtprijs voor tafeleieren. De LTO/NOP Begeleidingscommissie voor de NOP-richtprijzen heeft deze week besloten de rekensystematiek van de NOP-richtprijs zodanig aan te passen dat de richtprijs voor tafeleieren niet meer onder die van de scharrelindustrie-eieren kan komen te liggen. Het aanpassen van die berekening was de reden dat de NOP-richtprijzen deze week pas zo laat bekend konden worden gemaakt.

Schreeuw om eieren

Een Duitse marktanalist spreekt van een uitzonderlijke situatie. “Op dit moment rest ons alleen nog het beste van de situatie te maken. De prioriteit ligt momenteel bij het zo goed mogelijk waarborgen van de leveringszekerheid. Dit is momenteel een echte uitdaging voor de hele supplychain.”

Door uitval van hennen in Italië, Polen en Frankrijk door vogelgriep, en recent ook in de Verenigde Staten, staat internationaal het aanbod wat onder druk. Dit wordt nog aangewakkerd door de situatie in Oekraïne, waar de productie stagneert en eieren het land niet uit kunnen.

Het zorgt al met al voor stevige industrienoteringen, in Nederland en Duitsland. De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren pluste met 2,3 cent bij de kooi-eieren naar € 1,276, alweer een nieuwe recordhoogte. De NOP-industrienotering voor scharreleieren steeg met 2,5 cent naar € 1,366, ook weer een nieuw record. De NOP-industrienotering ligt voor kooi-eieren 35,7 cent (39%) en voor scharreleieren 31,2 cent (30%) hoger dan vorig jaar in week 10.
 

Kostprijs stijgt verder

De oorlog in Oekraïne zorgt voor de onrust en onzekerheid op tal van markten, ook op die van voedergrondstoffen. Oekraïne en Rusland zijn grote leveranciers en dat dreigt nu te stagneren, met gevolg nog verder stijgende grondstofprijzen voor pluimveevoeders. Hierdoor gaat ‘pijn ontstaan in de markt’. Pluimveehouders die wel vaste prijsafspraken hebben gemaakt met de eierhandel, maar niet met hun voerleverancier, komen in de knel. Hoog tijd om prijsafspraken tussen pluimveehouders en pakstation, maar ook die tussen pakstation en retail/supermarkten te herzien. Want uiteindelijk moet een oplossing van verderop in de keten komen. “Het elastiek zit altijd bij de boer. Maar daar is nu de rek uit. Bij de supermarkten zit nog voldoende marge”, meent een legpluimveehouder. De Duitse marktanalist denkt ook die kant uit: “Uiteindelijk moet de consument dieper in de buidel tasten om van voldoende voedsel te blijven voorzien.”

Hoe de markt zich gaat ontwikkelen laat zich onder deze bijzondere omstandigheden niet voorspellen. De afzet van tafeleieren zal volgende week naar verwachting niet veel anders zijn dan deze week, maar alle andere marktomstandigheden zijn onvoorspelbaar. “Er hangt een grote mistwolk boven de markt”, zo omschreef een eierhandelaar het beeldend.

Prognose: stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal