Pluimveeweb: 3 miljoen leghennen in Oekraïne dreigen te verhongeren

17-03-2022
Doordat leggenhennenboerderijen niet van voedsel kunnen worden voorzien, dreigen 3 miljoen dieren in Oekraïne te verhongeren. Daarnaast meldt MHP-pluimvee een verlies van 7,7 miljoen euro aan producten door een in brand geschoten diepvriesmagazijn.

Oorlogsschermutselingen zorgen er momenteel voor dat leghennenboerderijen in Oekraïne niet van voer kunnen worden voorzien. Volgens de grootste eierproducent in Oekraïne zouden drie miljoen kippen kunnen verhongeren als de oorlog in het land voortduurt.

Klap eierproductie

UkrLandFarming, het moederbedrijf van de grootste eierproducent van Oekraïne, Avangardco, vertelde onlangs aan Bloomberg News dat het risico op verhongering van 3 miljoen kippen in een vestiging in Cherson erg hoog is. Beschietingen laten daar momenteel geen voerleveringen toe. De gevolgen van zo'n verlies zouden fataal zijn. Ze verminderen de Oekraïense eierproductie met ongeveer een zesde. In totaal heeft Avangardco momenteel 13,3 miljoen leghennen.

Geen updates websites

De websites van Avangardco en UkrLandFarming zijn nog steeds operationeel, maar er lijken geen recente updates te zijn gedaan. Ook op de website van OvoStar Union, de op één na grootste eierproducent in Oekraïne, lijken er geen nieuwe updates te zijn. De grootste vleeskuikenproducent in Oekraïne, MHP, sloot vorige week ook zijn website uit angst voor cyberaanvallen vanuit Rusland.

Letse steun

De Letse eierproducent Balticovo AS heeft inmiddels haar steun aangeboden en wil eieren schenken aan de bevolking van Oekraïne. Deze worden eerst in Polen afgeleverd en met een speciale trein naar Marioepol in Oekraïne vervoerd.

Magazijn verwoest

Een door het Oekraïense pluimveebedrijf MHP gehuurd diepvriesmagazijn in Kvitneve is verwoest door een brand die veroorzaakt werd door beschietingen. Het bedrijf verloor daardoor ongeveer 7,7 miljoen aan bevroren kipproducten. Volgens een persbericht van de London Stock Exchange is dit niet het eerste voedselmagazijn in Kiev en omliggende Oekraïense regio's dat de afgelopen dagen door de Russische bezetters is vernietigd. Bovendien zouden de Russische troepen de voedselzekerheid in Oekraïne verder in gevaar brengen door logistieke operaties te verstoren.

Momenteel loopt ongeveer 8.500 ton aan pluimveeproducten, met een potentiële financiële impact van meer dan 18 miljoen euro, gevaar. MHP heeft namelijk maar beperkt toegang tot de magazijnen in de zuidelijke regio's van Oekraïne en in de regio Kiev, voornamelijk als gevolg van vernietigde wegen en spoorlijnen.

Voedselzekerheid

MHP meldt een belangrijke verantwoordelijkheid te hebben in de voedselzekerheid van het land en zet het zijn activiteiten voort ondanks aanzienlijke problemen in de toeleveringsketen en logistiek. MHP kondigde eerder aan dat het de website-activiteiten opschortte vanwege de angst voor Russische cyberaanvallen.

Grootste in Oekraïne

MHP, voorheen bekend als Myronivsky Hliboproduct, is de grootste pluimveeproducent in Oekraïne, de op een na grootste in Europa en 17de grootste ter wereld, blijkt uit het Poultry International Top Companies-onderzoek. MHP is ook de grootste diervoederproducent van Oekraïne en de 60ste grootste diervoederproducent ter wereld.

Tekst: 

Bron: Watt Poultry

 
 

Inloggen op de ledenportal