NieuweOogst: NVWA roept op tot registratie pluimvee

17-03-2022

Pluimveehouders, andere veehouders of hobbyhouders met meer dan 250 vogels moeten zich verplicht registreren. Toch komt het volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nog voor dat ze niet zijn geregistreerd. De NVWA roept op dat alsnog te doen.

Bij een uitbraak van vogelgriep is het belangrijk dat de overheid de juiste maatregelen kan nemen om de zeer besmettelijke dierziekte te bestrijden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het monitoren op dierziektes en het in beeld brengen van risicolocaties. Dat kan alleen als pluimveehouders met meer dan 250 kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen of loopvogels bekend zijn.

Daarnaast zijn ook houders met minder dan 250 dieren verplicht zich te registreren zodra ze eieren of andere pluimveeproducten verkopen.

KIP-registratienummer en UBN
Deze registratie is verplicht op grond van de Regeling houders van dieren. Het registreren kan door het aanvragen van een KIP-registratienummer en een uniek bedrijfsnummer (UBN) bij Avined, de aangewezen databank voor pluimvee.

Welke regels rondom de registratie precies gelden is afhankelijk van het type pluimvee dat wordt gehouden. Een ondernemer die meer dan 250 kippen, kalkoenen, parelhoenders en eenden houdt, moet ook de aan- en afvoer van zijn pluimvee melden. Dit moet binnen vijf werkdagen.

Niet, niet juist, of niet tijdig registreren van deze I&R-gegevens kan leiden tot bestuursrechtelijke of strafrechtelijke sancties. Meer informatie over de I&R-verplichtingen bij pluimvee is te vinden op RVO.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal