Pluimveeweb: Meer supermarkten verhogen uitbetalingsprijzen eieren

18-03-2022
In navolging van Albert Heijn en Jumbo verhogen nu ook Plus, Coop, Dirk, Spar en de andere leden van inkooporganisatie Superunie de uitbetalingsprijzen aan de pluimveehouders vanwege de hogere voerkosten. De eierschappen in de supermarkten zullen met Pasen niet leeg zijn.

„Gelukkig hebben onze noodkreten geholpen en volgen nu meerdere supermarkten", zegt Kees de Jong, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Zowel LTO als NVP stuurden een persbericht en brandbrief met noodkreten om de uitbetalingsprijzen van de eieren te verhogen vanwege de gestegen voerkosten. Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerprijzen fors gestegen. De kostprijs van een ei wordt voor 65 procent bepaald door de voerkosten.

Consumentenprijs
Het is niet bekend wat de consumentenprijs in de winkel gaat worden. De supers geven daar geen antwoord op of zeggen de prijsontwikkelingen in de markt te volgen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, CBL, geeft aan dat het klantbelang voorop staat. Voor eieren klinkt dat alsof de supermarkten zelf de meerkosten zullen dragen en de prijs aan het schap niet zal stijgen. Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, gelooft daar niet in: „Supermarkten hebben de hogere kostprijs nog niet doorberekend, maar dat gaat wel gebeuren. Niet alleen in eieren maar over de hele linie. De ophef over de stijging van de voedselprijzen zal nog veel groter worden dan de verontwaardiging over de prijs van energie.” Oplaat meldt dat Aldi ook heeft aangegeven de prijs te verhogen.

„Het is voor de Nederlandse pluimveesector heel belangrijk dat de Duitse supermarkten volgen. De eerste signalen zijn er. Er ontstaat steeds meer begrip voor de huidige situatie", zegt Petro Boon, direkteur inkoop bij Gebr. van Beek Group.

Tekst: Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal