Boerderij: Ook Superunie compenseert voerkosten pluimveehouders

22-03-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Na Albert Heijn en Jumbo gaan ook de leden van Superunie meer betalen voor eieren om pluimveehouders tegemoet te komen voor de hoge voerprijs. Dat heeft Superunie bevestigd.

 

Jumbo en AH betalen 0,9 eurocent per ei extra. Superunie bevestigt in overleg met de toeleveranciers afspraken te hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat pluimveehouders “de prijs krijgen die ze nodig hebben in verband met de stijgende voerkosten”, maar wil geen informatie verstrekken over de hoogte van de toeslag.

Voerprijs ruim de helft hoger

De brancheverenigingen voor pluimveehouders LTO/NOP en NVP hebben zich beide hard gemaakt voor een hogere eierprijs. LTO/NOP wees erop dat de voerprijs vergeleken met vorig jaar ruim de helft hoger ligt, onder meer door de oorlog in Oekraïne. De kostprijs van een ei bestaat gesproken voor ongeveer 65% uit voerkosten.

Geen compensatie

Voor legpluimveehouders zijn daarmee niet alle problemen opgelost. Een deel van de eieren wordt namelijk niet verkocht als tafelei, maar gaat naar de industrie en daar wordt de stijgende voerprijs niet gecompenseerd. Ook voor vleeskuikenhouders is er nog geen compensatieregeling. Zij hebben eveneens te kampen met stijgende voerkosten.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal