Pluimveeweb: ‘Voedingsmiddelenindustrie aarzelt om hogere eierprijs te betalen’

28-03-2022
„Het merendeel van de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie wil (nog) geen hogere eierprijs betalen nu de kostprijs enorm is toegenomen”, zegt voorzitter Werner Buck van Anevei.

Albert Heijn, Jumbo en de leden van Superunie betalen een hogere uitbetalingsprijs voor eieren uit dan de afgesproken contractprijs door de enorm gestegen (voer)kosten bij leghennenhouders. Leghennenhouders ontvangen via hun pakstation 0,009 euro extra per tafelei die Albert Heijn, Jumbo, Spar, Plus, Coop, Dirk en andere leden van Superunie afnemen. Aldi en Lidl Nederland zijn hier nog niet toe bereid. Enkele supermarkten in Duitsland betalen ook een hogere eierprijs uit. Buck is blij dat veel supermarkten een hogere eierprijs uitbetalen ondanks dat de 0,009 euro per ei onvoldoende is om de volledige kostprijsstijging te dekken.

Een derde van de Nederlandse eieren gaat echter naar de voedingsmiddelenkernindustrie om te verwerken in producten zoals mayonaise of koeken. „Op enkele uitzonderingen na zijn bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie nog niet bereid een hogere eierprijs te betalen”, zegt Buck. Hij baalt hiervan. „Pakstations en eiproductfabrikanten hebben hier nauw contact over met hun afnemers. We hopen dat deze bedrijven de ernst van de situatie ook inzien en willen meedenken over oplossingen. Tot nu toe lopen de gesprekken echter heel moeizaam.” Sommige pakstations hebben de eieren op contractbasis aan de voedingsmiddelenindustrie verkocht en andere op basis van de marktprijs. „Dat is bij de retail ook zo. Daar zijn de meeste eieren op contractbasis verkocht door pakstations”, licht Buck toe.

De Anevei-voorzitter spreekt van een zeer uitzonderlijke situatie. „Een dergelijk grote kostprijsstijging in zo’n kort tijdsbestek hebben velen uit de sector nog nooit meegemaakt. Ook mensen die al jaren meelopen niet.”

Ontheffing bijmengen gangbare grondstoffen

Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw, heeft bij het ministerie van LNV en bij de Europese Commissie in Brussel een verzoek neergelegd voor het tijdelijk toestaan van het bijmengen van gangbare grondstoffen in biologisch mengvoer voor varkens en pluimvee. Dit ontheffingsverzoek is gedaan in verband met verwachte tekorten op de biologische grondstoffenmarkt. „We hopen dat de Europese Commissie dit verzoekt inwilligt. Anders komen er geen of veel minder biologische eieren, aangezien het biologische leghennenvoer anders niet gemaakt kan worden.”

De Anevei-voorzitter hoopt dat alle betrokkenen de ernst van de situatie inzien. „Hoe hoog de voerprijzen worden, kan niemand voorspellen. Het is ook belangrijk wat Oekraïne komende maanden gaat inzaaien, want anders blijven de voerprijzen een hele lange periode hoog. Veel is nog onbekend. We hopen dat er begrip komt voor elkaars situatie en alle belanghebbenden willen meedenken over oplossingen.”

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal