Pluimveeweb: Oekraïense pluimveebedrijven lijden onder Russische invasie

26-03-2022
Er worden grote verliezen gemeld bij Oekraïense pluimveebedrijven door toedoen van de Russische invasie. Zo worden er onder meer directe aanvallen gemeld op pluimveeproductiefaciliteiten en opslaghallen.

Avangard, de grootste eierproducent van Oekraïne zei dat de Russische agressie aanzienlijke verliezen in productiecapaciteit heeft veroorzaakt. Hierbij zijn verschillende belangrijke leghennenbedrijven gesloten en vernietigd. Dat maakte de Engelstalige pluimveenieuwssite www.poultryworld.net onlangs bekend.

Daarnaast zijn er verschillende operationele eenheden verlaten omdat werknemers niet meer van en naar de plek gebracht kunnen worden, waaronder Chornobayivska in de Kherson Regio. Dieren komen zonder voer te zitten en worden dus 'ter dood veroordeeld'. In veel gevallen worden de bedrijven ook afgesloten van de stroomvoorziening. Een deel van de afgewerkte producten en legkippen werden weggegeven aan de lokale bevolking tijdens de zware beschietingen, maar het grootste deel van de koppel wordt gedood. „Bijna 3 miljoen kippen zullen omkomen zonder de mogelijkheid om ze op een diervriendelijke manier te doden en af te voeren”, aldus Avangard.

In de nabije toekomst zullen andere belangrijke ondernemingen van het bedrijf – namelijk de eierboerderij in het dorp Makariv en de eierboerderij in Brovary in de regio Kiev – zich mogelijk ook in een vergelijkbare situatie bevinden, gaf Avangard aan. Tot op heden worden de totale financiële verliezen die het bedrijf heeft geleden geraamd op 46,5 miljoen euro.

Diepvrieshuizen kip worden doelwitten

De grootste vleeskuikenproducent van Oekraïne, MHP, zei dat het bedrijf een verlies van 7,3 miljoen euro heeft geleden als gevolg van beschietingen door het Russische leger op het grootste diepvrieshuis in Oekraïne in het dorp Kvitneve in de regio Kiev. Naast MHP maakten ook grote winkelketens gebruik van dit magazijn.„Dit is niet de eerste voedselopslaghal in de buurt van Kiev dat de afgelopen dagen door de bezetters is verwoest. Rusland valt de voedselzekerheid van Oekraïne aan", aldus MHP.

Doordat leggenhennenbedrijven niet van voedsel kunnen worden voorzien, dreigen 3 miljoen dieren in Oekraïne te verhongeren, maakte Pluimveeweb.nl vorige week al bekend.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal