Pluimveeweb: Oekraïens Landbouwministerie: 'Graanproductie 2022 krimpt meer dan 50 procent'

28-03-2022
De markten blijven zeer volatiel voor vele commodity’s, in een context van toenemende spanningen als gevolg van de situatie in het Zwarte Zeegebied. Volgens de minister van Landbouw in Oekraïne wordt het areaal voor de voorjaarsgewassen geschat op 7 miljoen hectare, wat een vermindering is van ongeveer de helft van wat had moeten worden gezaaid.

Zo wordt volgens de minister slechts 3,3 miljoen hectare maïs gezaaid, tegen 5,4 miljoen vorig jaar. Het zou het kleinste areaal zijn sinds 10-jaar en met een opbrengst potentieel van 18,5 miljoen ton, -56 procent jaar op jaar. Bovendien is er ook bij het zaaien sprake van problemen bij de teelt, waaronder het toedienen van meststoffen. Dit geldt ook voor wintergewassen zoals tarwe, waarbij de minister zelfs anticipeerde dat er slechts 4 miljoen hectare geoogst zou kunnen worden van de 6,5 miljoen hectare die in het najaar zijn aangeplant. APK-Inform verwacht dat de productie 2022 voor wintertarwe op 14,9 miljoen ton, meer dan 50 procent lager dan 2021.

Minder zonnebloemen

Oekraïners zonnebloemenzaad wordt voor 2022 geschat op 9,6 miljoen ton, -42 procent jaar op jaar bij een krimp van het areaal tot 4,2-4,4 miljoen hectare, -35 procent ten opzichte van 2021. In deze gespannen context mag klimaatverandering geen vat krijgen in Europa of in de Verenigde Staten, anders zou er op wereldschaal een grote crisis kunnen ontstaan.

De noteringen van graancomplex zijn donderdag weer wat versoepeld, afgeremd door winstnemingen. De daling was niettemin beperkt omdat de situatie erg onzeker blijft. De oorlog in Oekraïne zet de wereldwijde graan- en oliemarkten op z'n kop omdat Rusland en Oekraïne zowel grote graanproducenten als exporteurs zijn. De verstoringen treffen de voedselzekerheid van meerdere landen, vooral in het Midden-Oosten en Afrika.

Tekst: De Vries & Westermann BV

 
 

Inloggen op de ledenportal