Boerderij: Oververhitte eiermarkt, prijzen schieten omhoog

25-03-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen van eieren harder gestegen dan ooit tevoren.

 

Handelaren die al decennia in de eierhandel zitten, hebben dergelijke veranderingen in enkele weken tijd niet eerder meegemaakt.

Ook deze week knalden de prijzen omhoog. Barneveld noteerde bij de kooi- en de scharreleieren bij de lage gewichten 35 of 50 cent hoger, en deed er bij de vier hogere gewichten 60 cent bij. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren pluste in de vier gewichtsklassen gemiddeld met zo’n 80 cent bij de witte en de bruine. De Duitse Weser-Ems noteerde voor de scharreleieren over de vier gewichtsklassen bij de witte gemiddeld 96 cent hoger en bij de bruine 87 cent. Bij de kooi-eieren pluste deze Duitse notering bij de witte met 77 cent en bij de bruine met 87 cent. Het zijn zeer ongewone prijsstijgingen.

Correctie op NOP-richtprijs

LTO/NOP kwam vrijdagmorgen met een correctie op de NOP-richtprijs van een week eerder (week 11). Een correctie naar boven voor de industrienoteringen voor scharreleieren en voor kooi-eieren, omdat een opgever geen goede prijs had doorgegeven. Als gevolg van deze verhoging van de industrienoteringen, ging ook de gramnotering voor tafelscharreleieren meer omhoog dan aanvankelijk. Dit als gevolg van de aanpassing van de rekenregels enkele weken geleden, waardoor de NOP-tafeleinotering niet lager kan zijn dan de NOP-industrienotering voor scharreleieren. De correctie van de industrienoteringen had tot gevolg dat de NOP-richtprijzen voor witte en bruine scharreleieren in week 11 voor alle gewichtsklassen exact gelijk waren. Ook uitzonderlijk.

Dat LTO/NOP pas na een week met een correctie kwam, werd door marktpartijen, die op de NOP-richtprijs zaken doen, niet gewaardeerd. Al verstuurde facturen moesten worden gecorrigeerd. Allemaal extra werk.

De NOP-richtprijs liet in week 12 opnieuw een flinke plus zien. De scharreleieren 62/63 gram noteerden bij de witte en bij de bruine € 1,18 hoger op € 11,27. Het is weer de industrienotering die de witte en bruine tafelscharreleinoteringen omhoog trekt. Ter vergelijking: in week 12 van 2021 steeg de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met 13 cent naar € 7,43, en de bruine met een 6 cent naar € 7,77. Het verschil met een jaar geleden liep verder op, naar € 3,84 bij witte en € 3,50 cent bij bruine scharrels.

Angst voor tekort aan eieren

Op de eiermarkt is er angst voor knelpunten in leveringen en tekorten aan eieren. De vraag van de winkelbedrijven is al weken heel mondjesmaat, de horeca loopt daarentegen goed. Samen zorgt dit voor een normale afzet voor deze tijd van het jaar.

Aan de aanbodkant zijn wel wat hiaatjes in de aanvoer als gevolg van vogelgriep en het wegvallen van eierstromen uit Oekraïne. Maar dit verklaart niet waarom de prijzen de afgelopen weken door het dak zijn gegaan. Nee, dat is emotie.

Het zorgde er deze week voor dat de NOP-richtprijs, waartegen pakstations eieren inkopen bij de pluimveehouders, hoger was dan de Amsterdams Grossiers Index, een indicatie voor de verkoopprijs van de pakstations aan de winkeliers. Ook uitzonderlijk.

Industrie betaalt het meest

De markt zit zonder voorraden. En wie nu nog eieren heeft wil ze in deze stijgende markt nog even vasthouden. Zeker ook met het oog op Pasen, over enkele weken al, wanneer de vraag zal oplopen.

De eierverwerkende industrie bepaalt al weken het prijsniveau. “Nergens krijg je een betere prijs dan van de industrie”, aldus een handelaar.

De NOP-industrienoteringen gingen deze week weer flink omhoog: die voor kooi-eieren met 26,4 cent naar € 1,718, die voor scharreleieren met 18,8 cent naar € 1,803. Wat een verschil met een jaar geleden toen in week 12 de industrienotering voor kooi-eieren 81,9 cent en die voor scharreleieren 77,0 cent lager stond.

Onvoorspelbaar

De uitzonderlijke eierprijzen gelden overigens maar voor een klein deel van de handel. De meeste handel tussen pakstations en pluimveehouders en tussen pakstations en retail/winkelbedrijven is tegen afgesproken vaste prijzen.

Die extreme prijzen kennen winnaars en verliezers. Pluimveehouders die niet van de hoge eierprijzen kunnen profiteren, maar wel geconfronteerd worden met de hard oplopende voerprijzen, zijn verliezers. Het kan zo maar leiden tot eerder afscheid nemen van een koppel hennen en/of het uitstellen van de komst van een nieuw koppel.

Vanwege de dramatische kostenstijgingen van vooral het voer, slaat in Duitsland de voorzitter van het Bundesverband Ei alarm. Volgens deze ketenorganisatie voor de Duitse eierindustrie is de kans groot dat Duitse pluimveehouders minder kippen gaan houden en dat uiterlijk in augustus niet meer aan de vraag naar Duitse eieren kan worden voldaan. De voorzitter vraagt de levensmiddelendetailhandel om de contractvoorwaarden aan te passen om flexibeler te kunnen reageren op prijsschommelingen. De eierindustrie is voorstander om een clausule op te nemen voor prijs van de eieren en van het voer.

In ons land zullen de komende weken prijsafspraken tussen retail en pakstations worden herzien om ruimte te scheppen voor een hogere uitbetalingsprijs aan pluimveehouders, zodat die hun hogere kosten kunnen betalen.

Afvlakken

De verwachting is dat de prijsstijging nog wel enkele weken zal doorzetten. Maar niet in dezelfde mate als de afgelopen paar weken. “Ik kan niet geloven dat de prijzen zo door zullen stijgen”, verwacht de een. “Het moet afvlakken op dit enorm hoge niveau”, denkt een ander. Het sentiment maakt de markt onvoorspelbaar.

Prognose: stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal