Pluimveeweb: Hoog pathogene vogelgriep op moederdierenbedrijf in Vlaamse Meulebeke

30-03-2022
Op een moederdierenbedrijf in Meulebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is geruimd en de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend. Dat maakte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) woensdag 30 maart bekend.

In de beide beperkingszones (zie kaart) zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht.

  • De instructies voor de beschermingszone (3 km) zijn hier te vinden.
  • De instructies voor de bewakingszone (10 km) zijn hier te vinden.

Vanaf zondag 3 april worden de ontheffingen van kracht voor de afvoer van broedeieren en slachtpluimvee, meldt de Landsbond Pluimvee.

Ophokplicht blijft van kracht

De bron van de besmetting is nog in onderzoek, maar indirect contact met wilde vogels kan niet uitgesloten worden, ondanks het kleiner wordende aantal gevallen de laatste weken. De nieuwe besmetting betekent dan ook dat de periode van verhoogd risico voor vogelgriep voorlopig niet kan worden opgeheven. Alle pluimvee moet dus nog steeds opgehokt/afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden. Strikte bioveiligheid in en rond alle stallen is nog steeds absoluut nodig.

Dossier vogelgriepvrije status ‘on hold’

De besmetting betekent ook dat het dossier wordt bevroren dat het FAVV had overgemaakt aan de OIE om opnieuw de vrije status voor vogelgriep bij commercieel pluimvee te krijgen.

David Clarinval, minister van Landbouw: „De bevestiging van de nieuwe uitbraak in Meulebeke toont aan dat de vogelgriep nog steeds aanwezig is in België. Het is van groot belang dat hobbyhouders van pluimvee en professionelen in de bioveiligheidsmaatregelen blijven naleven. Aarzel nooit om in geval van overmatige sterfte of symptomen die met de ziekte verband houden, snel contact op te nemen met uw dierenarts!”

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal