Landbond Pluimvee: Oekraïense pluimveebedrijven lijden onder Russische invasie

30-03-2022

Er worden grote verliezen gemeld bij Oekraïense pluimveebedrijven door toedoen van de Russische invasie. Zo worden er onder meer directe aanvallen gemeld op pluimveeproductiefaciliteiten en magazijnen.

 

Avangard, de grootste eierproducent van Oekraïne zei dat de Russische agressie aanzienlijke verliezen in productiecapaciteit heeft veroorzaakt, waarbij verschillende belangrijke leghennenbedrijven zijn gesloten en vernietigd.

 

Daarnaast zijn er verschillende operationele eenheden verlaten daar werknemers niet meer van en naar de site kunnen gebracht worden, waaronder Chornobayivska in de Kherson Regio. Dieren komen zonder voer te zitten en worden dus "ter dood veroordeeld" zijn. In vele gevallen worden de sites ook afgesloten van de stroomvoorziening. Een deel van de afgewerkte producten en legkippen werden weggegeven aan de lokale bevolking tijdens de zware beschietingen, maar het grootste deel van de toom zal worden gedood. “Bijna 3 miljoen kippen zullen omkomen zonder de mogelijkheid om ze op een diervriendelijke manier te doden en af te voeren”.

 

In de nabije toekomst zullen andere belangrijke ondernemingen van het bedrijf – namelijk de eierboerderij in het dorp Makariv en de eierboerderij in Brovary in de regio Kiev – zich mogelijk ook in een vergelijkbare situatie bevinden,” zei Avangard. Tot op heden worden de totale financiële verliezen die het bedrijf heeft geleden geraamd op 46,5 miljoen EUR.

 

Voedselmagazijnen worden doelwitten

 

De grootste vleeskuikenproducent van Oekraïne, MHP, zei dat het bedrijf een verlies van 7.300.000 EUR geleden als gevolg van beschietingen door het Russische leger op het grootste diepvriesmagazijn in Oekraïne in het dorp Kvitneve in de regio Kiev. Naast MHP maakten ook grote winkelketens gebruik van dit magazijn.“Dit is niet het eerste voedselmagazijn in de buurt van Kiev dat de afgelopen dagen door de bezetters is verwoest. Rusland valt de voedselzekerheid van Oekraïne aan', aldus het bedrijf.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen

 
 

Inloggen op de ledenportal