Pluimveeweb: ‘Supermarkten lijken niet verder dan Pasen te kijken’

31-03-2022
Er gebeurt te weinig in de voedselketen om de gestegen kosten voor pluimveehouders te compenseren. „Voedselmakers en industrie kom in actie en pak je verantwoordelijkheid in deze overmachtsituatie. Ook met meerdere schakels in de keten moet iemand, zoals een pasta- of koekjesfabrikant, de eerste zijn en het lef hebben de gestegen kosten te betalen en door te berekenen.”

Dat zegt Bart Jan Oplaat, voorzitter Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders, NVP. „Het is hoogste tijd dat de industrie toeslag gaat betalen. Daar ligt het probleem: zij willen of kunnen die toeslag nog niet doorberekenen aan hun afnemers. Deze marktsituatie is als gevolg van overmacht dus pak de verantwoordelijkheid en laat niet alle kosten op het bord van de boer liggen.”

Samen met LTO/NOP is NVP in overleg met Centraal Bureau Levensmiddelen, CBL, en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, FNLI. „We overleggen zo veel mogelijk en blijven de argumenten toelichten."

Lege stallen

Nu ontvangt een pakstation voor ongeveer 75 procent van de tafeleieren een toeslag van 0,9 cent per ei. Dat geld wordt verdeeld onder alle leveranciers van dat pakstation. Het is niet te regelen dat de eieren met extra opbrengst een op een doorberekend worden aan de leverende pluimveehouder. Dat moeten we ook niet willen, dan komt er discussie tussen de pluimveehouders”, zegt Oplaat.

Ongeveer 25 procent van de tafeleieren ontvangt geen toeslag omdat ze de vrije markt of industrie ingaan. Over de industrie eieren ontvangt niemand toeslag.” Van de Nederlandse eieren gaat ongeveer 30 procent de industrie in; 15 procent in Nederland en 15 procent in Duitsland.

150 procent kostprijsverhoging

De voorzitter noemt de huidige compensatie een druppel op de gloeiende plaat. De stijgende voerkosten, energie, verzekeringen, opzet van leghaantjes, vogelgriep zorgen voor een kostprijsverhoging van 1,5 tot 3 cent per ei. Dat betekent een kostprijsverhoging van 150 procent. De prijsstijgingen komen vooral op het bordje van de boeren. Met als gevolg vervroegd ruimen van koppels en geen opzet van nieuwe koppels.

De grootste zorg van supermarkten lijkt de eiervoorziening in de aanloop naar Pasen te zijn. „Wat gebeurt er na Pasen? Als de legpluimveehouders omvallen, gaan we dan eieren importeren? Is dat duurzaam?”, vraagt Oplaat zich af.

Lasten samen dragen

De pluimveehouder draagt nu 80 procent van de verhoogde lasten. „De 0,9 cent per tafelei is al niet meer voldoende. Het probleem is groter. We willen natuurlijk leveringszekerheid garanderen. Ik hoor van diverse legpluimveehouders dat ze eerder ruimen.”

De belangenbehartigers roepen de industrie en voedselmakers op om mee te schakelen. Het lijkt erop dat bijvoorbeeld koekjesfabrikanten afwachten wie de eerste is met een prijsverhoging.

De rol van de overheid mag groter zijn; natuurlijk kan de keten zelf het gesprek aangaan maar de overheid kan bepaalde kaders opstellen om de vrijblijvendheid los te laten en het gesprek op te starten. Het gaat tenslotte om de voedselvoorziening. Dat heeft iedereen elke dag nodig.

Lang effect

De kuikens die nu opgezet worden, worden ook een euro duurder door de gestegen voerkosten. „Dat effect is dus nog de komende twee jaar zichtbaar. Duitsland en Engeland hebben eieren tekort. Die willen we als pluimvee Nederland ook beleveren. Nog een ander dilemma bij de opzet van jonge hennen is het broederhaantjes verhaal. De extra kosten zijn zeker 3,50 euro. Door de gestegen kosten worden die ook duurder. Dan moet de eierafzet van die OKT eieren ook gegarandeerd zijn.

Legpluimveehouders met vrije uitloop krijgen vanwege de ophokplicht hun extra uitloopkosten ook niet vergoed. Alles bij elkaar opgeteld zijn de risico’s hoog en het verdienmodel negatief. Dat houdt geen enkele Nederlandse legpluimveehouder lang vol”, besluit Oplaat. Hij roept ook pluimveehouders op lid te worden van een branchevereniging. „”Wij behartigen de belangen van alle pluimveehouders dus wees solidair en word lid.”

De redactie van ‘Dit is de dag’ belde Bart Jan Oplaat voor een pluimveehoudster in de uitzending. Legpluimveehoudster en voormalige penningmeester Iris Odink was in de uitzending om de dilemma’s van de pluimveehouders toe te lichten.

Luister hier het fragment van ‘Dit is de dag’.

 
 

Inloggen op de ledenportal