Boerderij: Pasen stimuleert vraag naar tafeleieren

08-04-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiernoteringen lieten deze week een kleinere plus zien dan in de afgelopen paar weken. Het ging om dubbeltjes, hooguit om kwartjes. Daarmee lijkt de prijs zich enigszins te stabiliseren, op een extreem hoog niveau, dat is duidelijk.

Barneveld noteerde gemiddeld over alle gewichtsklassen bij de kooi-eieren vijftien cent hoger en bij de scharreleieren 19 cent hoger dan in week 13. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren pluste over alle gewichtsklassen gemiddeld met twee dubbeltjes bij de witten en met 16 cent bij de bruine, beduidend minder dan vorige week toen de index meer dan een euro hoger was dan de week ervoor. De Duitse Weser-Ems steeg deze week ook minder hard dan een week eerder: bij de scharreleieren gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij zowel wit als bruin met twee dubbeltjes en bij de kooi-eieren bij de witte met een kwartje en bij de bruine met 19 cent.

NOP-richtprijs minder hard omhoog

Ook de NOP-richtprijs voor scharreleieren ging deze week minder hard omhoog dan een week eerder. Toen gingen wit en bruin beide met 46 cent omhoog, nu slechts met twee cent. Ter vergelijking: in week 14 van 2021 daalde de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met 33 cent naar € 7,02, terwijl de bruine met 27 cent daalden naar op € 7,51. Maar wat heeft vergelijken met voorgaande jaren in deze huidige bijzondere hectiek.

 

Dat de prijsstijgingen deze week lager zouden zijn dan in de voorgaande weken, was voorzien door mensen met ervaring in de eierhandel. Aan het begin van de week was de vraag op de kleinverpakkingenmarkt (voor de winkelbedrijven) redelijk rustig, maar daarna “sloeg de vlam in de pan”, zo omschreef een pakstationhouder het. Hij kreeg “waanzinnig grote orders”, in Duitsland was het ‘gekte” en ook de vraag in Nederland liep fors op.

Het leidde niet tot paniek in de markt, al was het soms wel ‘passen en meten’ om alle orders te kunnen beleveren. Dat dit lukte kwam mede doordat de industrie deze week duidelijk minder kooplustig was dan in de voorgaande weken. De industrie koopt nu alleen als ze echt eieren nodig heeft, zo lijkt het.

Industrie bepaalt richtprijs

Dat neemt niet weg dat de industrienotering(en) de tafeleiprijs bepalen. Het was de Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren trok de NOP-industrienotering voor kooi-eieren omhoog. Rungis noteerde voor de tweede week op rij een dubbeltje hoger op € 1,98, 16 cent hoger dan de Weser-Ems voor industriekooi-eieren, die een pas op de plaats maakte, evenals de WE voor industriescharreleieren (€ 1,94). Doordat de Rungis is opgenomen in de NOP-industrienotering ging die voor kooi-eieren met 5,6 cent omhoog naar € 1,868.

De NOP-industrienotering voor scharreleieren blijf nagenoeg onveranderd: € 1,88 (+ 0,3 cent). Bijzonder is dat de NOP-industrienotering slechts 1,2 cent verschillen. Dat doet, in combinatie met de zes cent die de NOP-industrienotering voor scharrel achterblijft bij de Duitse scharrelindustrienotering, dat de Nederlandse opgevers voor de NOP-scharrelindustrienotering aan de lage kant zitten met hun opgave.

Toch hier even kijken met de verschillen met een jaar geleden in week 14. Toen noteerde de NOP-industrienotering voor kooi-eieren op 84,7 cent en die voor scharreleieren 89,8 cent. In beide gevallen pakweg een euro minder dan nu. Haast niet te geloven.Dat kokerijen/ververijen eieren nodig hebben verklaart vermoedelijk dat witte M-scharreleieren deze week en vorige week in de Amsterdamse Index hoger noteerden dan de bruine M’en.

 

Paasvraag

Paastijd is eiertijd, zo begon de Duitse marktanalist deze week zijn analyse. Het was deze week te zien aan de toegenomen vraag naar tafeleieren. Het zorgde ervoor dat de eieren goed wegliepen en de pakstations leeg raakten. De optimistische voorspellingen gaan uit van een goede vraag in de eerste dagen van de paasweek. Daarna zal, afhankelijk van de winkelverkopen, de vraag vermoedelijk dalen. Prijsbepalend voor de paasweek zal zijn hoe lang de winkels zullen nabestellen.

Na Pasen en wellicht al in de paasweek zullen de prijzen dalen.

Prognose: prijshoudend

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal