NieuweOogst: Vogelgriepvaccin klein stapje dichterbij

08-04-2022

Europese landbouwministers steunen de stappen die worden ondernomen om voor pluimvee een vaccinprogramma te ontwikkelen tegen hoogpathogene vogelgriep. Dit mag echter geen gevolgen hebben voor de handel in pluimveeproducten.

Frankrijk is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Net als Nederland is de Franse landbouwminister Julien Denormandie groot voorstander van het vaccineren van pluimvee om ruimingen te voorkomen. Dit jaar lijdt de pluimveesector in veel Europese landen onder een zwaar vogelgriepseizoen.

Niet alle landen staan echter te springen om pluimvee te vaccineren. Een meerderheid van de EU-landen waarschuwt voor handelsbeperkingen en exportverboden voor pluimveeproducten als pluimvee in Europa gevaccineerd wordt.

Vaccinproef
Een vaccinproef onder gecontroleerde omstandigheden wordt momenteel in een Nederlands laboratorium voorbereid. Landbouwminister Henk Staghouwer verwacht de eerste resultaten hiervan op zijn vroegst deze zomer. Verder verkent hij een traject om een vaccin te onderzoeken onder veldomstandigheden.

Daarnaast wordt samen met Frankrijk gekeken of er nog andere opties zijn voor een vaccinatieproef tegen vogelgriep. Dat land hoopt in de landbouwraad van juni resultaten te kunnen delen van onderzoek naar preventieve maatregelen, zoals vaccinatie. Frankrijk en Nederland vinden beide dat er meer nodig is dan de huidige bioveiligheidsmaatregelen om vogelgriep te voorkomen.

Regelgeving
Eurocommissaris Janusz Wojciechowski is bezig regelgeving te ontwikkelen voor de vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. Daar worden onder meer adviezen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) bij betrokken.

Volgens hem is het belangrijk dat landen buiten de Europese Unie het vogelgriepvaccin accepteren om de ziekte te voorkomen en te beheersen. In Nederland zijn naast de overheid ook de pluimveesector en dierenartsen voorstander van een vogelgriepvaccin.

 
 

Inloggen op de ledenportal