Pluimveeweb: ‘Nog vólop eieren boerderijwinkels voor Pasen’

14-04-2022
Volgens Lekkerder bij de Boer zijn er nog volop eieren voor Pasen te koop bij boerderijwinkels en stalletjes langs de weg. De vereniging reageert daarmee naar eigen zeggen op de waarschuwing van LTO Pluimveehouderij/NOP dat er mogelijk met Pasen niet voldoende eieren in de supermarkt te koop zouden zijn. Oorzaak: gestegen voerprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Een rondje van Lekkerder bij de Boer langs de ruim 1.100 boeren die met hun boerderij-verkooppunt bij haar zijn, leert dat via boerderijwinkels en stalletjes langs de weg in aanloop naar Pasen wel volop verse eieren verkrijgbaar zijn. Aldus meldt Lekkerder bij de Boer.

Kracht korte keten

Dat is volgens de vereniging van boerderijwinkels de kracht van de korte keten. ‘Wij leveren rechtstreeks aan de consument, hoeven niet te onderhandelen met supermarkten en bepalen zodoende zelf de prijs die de consument betaalt. Natuurlijk betalen ook wij meer voor tarwe. Door de oorlog in Oekraïne is een groot deel van de wereldproductie weggevallen, maar de vraag blijft hetzelfde’, aldus een van de aangesloten boeren van Lekkerder.

ANP-bericht

Lekkerder bij de Boer reageert naar eigen zeggen op een ANP-bericht waarin LTO Pluimveehouderij/NOP aan het woord komt: ‘Als supermarkten geen hogere inkoopprijzen gaan betalen voor eieren, wordt het onzeker of ze met Pasen nog wel te koop zijn. Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerkosten voor pluimveehouders zo hard gestegen dat ze geld moeten toeleggen op ieder ei dat ze produceren. Als dat te lang duurt is het voor pluimveehouders onhoudbaar om nog eieren te blijven leveren’, waarschuwt LTO Pluimveehouderij/NOP.

Naar de slacht

‘Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan - simpel gezegd - de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is’, aldus voorzitter De Jong van de belangenvereniging.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal