Pluimveeweb: Oekraïne: minimaal 70 procent bouwland wordt ingezaaid

13-04-2022
Veiligheid en beschikbaarheid van brandstof bepalen voor een groot deel of het Oekraïense landbouwareaal grotendeels wordt ingezaaid. In een pessimistisch scenario blijft het bij 70 procent van het totale areaal bouwland dat wordt ingezaaid. Maar het percentage kan ook oplopen naar 80 procent, als het meezit. Dat meldt het Oekraïense ministerie van landbouw.

Ook de beschikbaarheid van kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad zijn twijfelachtig, al zijn de meeste bestellingen gedaan en geleverd voordat de oorlog op 24 februari begon. De Oekraïense regering volgt de beschikbaarheid van brandstof dagelijks op de voet.

Landmijnen

In een pessimistisch scenario blijft het bij 70 procent van het totale areaal bouwland dat wordt ingezaaid. Maar het percentage kan ook oplopen naar 80 procent, als het meezit. Voordat er een start wordt gemaakt met het zaaien moet worden onderzocht of er mijnen aanwezig zijn, waarschuwt het Oekraïense landbouwministerie. Dit speelt vooral in een gebied ten noorden van Kiev, waar heel veel vruchtbare landbouwgrond beschikbaar is en het Russische leger zich na een maand van gevechten heeft teruggetrokken, met achterlating van mijnen.

 

Overleg met LNV-ministerie

Maandag 11 april voerde de Oekraiense minister van landbouw Mykola Solsky een videogesprek met zijn Nederlandse ambtsgenoot minister Henk Staghouwer van LNV. Nederland heeft aangeboden van dienst te willen zijn bij zaken als agrologistiek en irrigatie, om Oekraïne in staat te stellen de agrarische productiecapaciteit te herstellen als de oorlog voorbij is. Voor dat doel zal een speciale werkgroep worden samengesteld.

Tekst: Erik Colenbrander

 
 

Inloggen op de ledenportal