Pluimveeweb: Update: Massale besmetting vogelgriep Lunteren slaat in als een bom

20-04-2022
Voor Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) komt het nieuws van de vogelgriepbesmetting in Lunteren als een donderslag bij heldere hemel. „We hebben beter weer en de ganzen zijn vertrokken. Je zou dus denken dat de kans op besmetting veel kleiner is geworden.”

Op twee pluimveebedrijven met legkippen in Lunteren is woensdag vogelgriep H5 vastgesteld en worden circa 280.000 kippen geruimd. „Totaal onverwacht”, aldus NVP-voorman Oplaat. „Het is ook heel lokaal en het lijkt net of het hier veel harder is gegaan.”

Duiding Expertgroep

„Vandaag komt de Expertgroep van de Rijksoverheid weer bij elkaar om dit te duiden en het is afwachten met welk advies zij komen. We waren net bezig met een plan om de ophokplicht af te pellen, maar daar hoeven we nu even niet meer aan te denken. Het wrange is dat er in bijvoorbeeld Drenthe en Limburg al maandenlang geen besmettingen meer zijn, terwijl daar ook nog steeds een ophokplicht geldt. En dat terwijl in Duitsland gewoon alles open is.”

Dode eenden

Oplaat dacht bij het nieuws meteen aan de dode eenden in onlangs in een park in Barnveld werden gevonden. „Je zou zeggen, sluit dat park dan zodat er geen mensen met honden meer in kunnen. Dat hebben ze nu wel gedaan, maar had dat maar eerder gedaan.”

Veel erger dan verwacht

„Dit is veel erger dan ik had verwacht”, vult Kees de Jong van LTO/NOP van zijn kant aan. „Na een relatief rustige en droge maand maart, hadden we in de eerste week van april weer wind en regen. Eerdere ervaringen wijzen uit, dat de kans op uitbraken dan twee weken later weer toenam."

De Jong hoopt daarbij dat het om losse incidenten gaat. „We kunnen op dit moment nog niet 100 procent uitsluiten dat het van het ene naar het andere bedrijf gegaan. Ik ken de sequenties nog niet maar dit is een heel zorgelijk iets. En dan doet het pijn dat er geruimd en preventief geruimd moet worden en ik leef ook enorm mee met de ondernemers."

Spreek elkaar aan

„Maar naast de emotie moeten we ook ons verstand blijven gebruiken", vervolgt De Jong. „Het is goed dat de 3 kilometer-cirkel zo strak gehandhaafd en gemonitord wordt. Ik doe nogmaals een oproep aan iedereen om niemand toe te laten. En spreek mensen erop aan als ze de suggestie doen een bedrijf te willen bezoeken. Voor iedereen geldt: blijf weg bij alle bedrijfsgebouwen als je daar niet moet zijn. Je hebt niet alleen de verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf maar ook voor die van je collega’s. Zoek niet de randjes op. Bij twijfel gewoon niet doen.”

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal