Pluimveeweb: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Terschuur

24-04-2022
In Terschuur, gemeente Barneveld, is op een vermeerderingsbedrijf vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt 1 bedrijf met pluimvee. Dit bedrijf wordt uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Dit bedrijf ligt in een pluimveedicht gebied. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 3 kilometerzone liggen 23 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied .

In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Bekijk hier de regeling Terschuur, de3 kilometer kaart Terschuur en de 10 kilometer kaart Terschuur.

 
 

Inloggen op de ledenportal