Boerderij: Opnieuw vogelgriep Lunteren; 7 preventieve ruimingen

21-04-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Op een eendenbedrijf in Lunteren (Gld.) is vogelgriep H5 vastgesteld. Ook zeven andere nabij gelegen pluimveebedrijven worden uit voorzorg geruimd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV is de besmetting bij het eendenbedrijf niet aan het licht gekomen bij de screening van bedrijven in de buurt van eerdere uitbraken, maar gaat het om een nieuwe melding. Bij het bedrijf worden de circa 3.000 eenden geruimd. Op de zeven bedrijven in de 1-kilometerzone die preventief geruimd worden, zijn volgens de registratiesystemen in totaal zo’n 145.000 dieren. Het exacte aantal geruimde dieren kan afwijken, bijvoorbeeld omdat stallen leegstaan. In de 1-kilometerzone ligt ook nog een broederij, maar die wordt niet geruimd.

Monitoring door NVWA

De 32 andere pluimveebedrijven in het gebied van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf worden door de NVWA gescreend op vogelgriep en gedurende twee weken intensief gemonitord. Een deel van de bedrijven werd al gemonitord in verband met de besmetting in Barneveld van 15 april.

Zes besmettingen in Gelderse Vallei

In een periode van ruim een week zijn er in de Gelderse Vallei zes besmettingen vastgesteld: vier in Lunteren, één in Voorthuizen en één in Barneveld. Daarbij werden ruim 350.000 stuks pluimvee geruimd. Twee keer betrof het eendenbedrijven en vier keer bedrijven met legkippen.

Er werden in die periode vijftien pluimveebedrijven preventief geruimd. Het ministerie van LNV meldde gisteren dat er in Lunteren vijf bedrijven preventief werden geruimd, maar vier daarvan stonden leeg en hoefden dus niet te worden geruimd. Bij het vijfde bedrijf worden 20.000 kippen geruimd.

 
 

Inloggen op de ledenportal