Boerderij: Vogelgriep bij preventief geruimd bedrijf in Barneveld

25-04-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een pluimveebedrijf in Barneveld (Gld.) is op een legbedrijf met 17.000 kippen vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om een bedrijf in de 1-kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar zaterdag vogelgriep was vastgesteld. Het bedrijf zou daarom preventief worden geruimd.

Dat heeft het ministerie van LNV bekendgemaakt. In het gebied van 1 kilometer rond de nieuwe besmetting liggen vier pluimveebedrijven. Op drie daarvan is pluimvee aanwezig. Deze bedrijven worden uit voorzorg geruimd.

Negen besmettingen

Sinds 12 maart zijn er in de Gelderse Vallei negen gevallen van vogelgriep vastgesteld: zes keer bij bedrijven met legpluimvee, twee keer bij eendenbedrijven en één keer bij een vermeerderingsbedrijf. Het ministerie van LNV heeft bepaald dat de pluimveebedrijven in de 1-kilometerzone preventief geruimd moeten worden om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het gaat om tussen de twintig en dertig bedrijven. Om hoeveel bedrijven exact is nog niet helemaal duidelijk omdat sommige bedrijven leeg stonden en dus niet geruimd hoefden te worden.

Bezoekverbod

Minister Staghouwer heeft vorige week het bezoekverbod aan pluimveehouderijen in de regio’s 7 en 10 – het gebied van Utrecht tot Zwolle en van Deventer tot Arnhem – uitgebreid. Er komt niet alleen een verbod op bezoek aan de dierverblijfplaatsen, maar ook het erf en alle andere bedrijfsgebouwen, zoals voorportalen, ruimtes waar eieren worden verzameld opgeslagen, en opslagruimtes voor materialen, strooisel of voer worden verboden terrein voor al het bezoek dat niet strikt noodzakelijk is voor dierenwelzijn en diergezondheid.

Eieren mogen nog wel worden opgehaald. Pluimveehouders in beide regio’s kunnen ook nog visite blijven ontvangen want het woonhuis valt niet onder het verbod.

 
 

Inloggen op de ledenportal