Pluimveeweb: WBVR: Vogelgriep Gelderse Vallei lijkt verspreid tussen bedrijven

28-04-2022
De vogelgriep die de afgelopen weken pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei teistert, lijkt verspreid tussen de bedrijven onderling. Waarschijnlijk zijn eerst twee bedrijven in het gebied besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich naar andere plekken in het gebied kon verplaatsen. Dat wijst onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research uit. Meerdere pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei zijn de afgelopen twee weken besmet geraakt met vogelgriep.

De eerdere vogelgriepuitbraken in Nederland dit seizoen zijn vrijwel allemaal het gevolg geweest van afzonderlijke besmettingen vanuit wilde vogels in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) naar de aangetroffen vogelgriepvirussen.

Analyse

De Gelderse Vallei is echter een pluimveedicht gebied waar relatief weinig watervogels komen. WBVR analyseerde ook de virussen van de besmettingen in dit gebied. „Dit onderzoek is erop gericht te achterhalen hoe de recente besmettingen op de bedrijven in Gelderland tot stand zijn gekomen”, zegt Nancy Beerens. Zij is hoofd van het Nederlands Referentie Laboratorium voor Aviaire Influenza (AI, vogelgriep) bij WBVR.

Relatie

Om hier inzicht in te krijgen, werd de genetische code bepaald van de hoog pathogene H5N1 vogelgriepvirussen die zijn gevonden op de pluimveebedrijven. Daarna is een genetische analyse uitgevoerd. „Deze analyse laat zien dat er twee clusters van besmettingen zijn. Binnen zo’n cluster zijn de virussen zeer nauw verwant aan elkaar. Waarschijnlijk zijn er dus twee bedrijven besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich tussen de bedrijven in het cluster heeft weten te verspreiden”, legt Beerens uit.

Aanscherping maatregelen

Om verdere verspreiding van het virus tussen bedrijven te voorkomen, heeft het ministerie van LNV de bezoekersregeling in de gehele regio Gelderse Vallei aangescherpt. Pluimveebedrijven in de 1 kilometer zone rondom de uitbraken worden preventief geruimd. Pluimveehouders worden opgeroepen hygiëneregels en adviezen strikt na te leven.

Bezoekersverbod Gelderse Vallei aangescherpt

Het ministerie van LNV scherpte afgelopen vrijdag 22 april het bezoekersverbod op locaties met commercieel gehouden pluimvee in de Gelderse Vallei aan. Tot dan toe gold een verbod op het bezoek van stallen op pluimveebedrijven. Het verbod geldt sinds vrijdag 22 april voor alle bedrijfsgebouwen. Deze uitbreiding van het bezoekverbod geldt voor bedrijven in de regio’s 7 en 10.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal