Pluimveeweb: Verenigd Koninkrijk heft ophokplicht op

26-04-2022
De ophokplicht voor pluimvee wordt maandag 2 mei opgeheven in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte de Animal and Plant Health Agency (APHA), die hierover gaat, recent bekend.

In het Verenigd Koninkrijk (VK) gold sinds 29 november een ophokplicht. Sindsdien vonden ruim 200 nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep plaats. Afgelopen week vond er nog een uitbraak plaats op een pluimveebedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

Christine Middlemiss, het hoofd van de diergeneeskundige zaken in het VK sprak eerder al van de ernstigste vogelgriepuitbraak die ooit voorkwam in het VK. De APHA stipt aan dat de strikte hygiënemaatregelen wel verplicht blijven. Pluimveehouders die van plan zijn hun kippen vrije uitloop te geven moeten de nodige maatregelen nemen zodat ze aan de strikte hygiënemaatregelen voldoen.

In Nederland geldt sinds 26 oktober een ophokplicht voor pluimvee na een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. Landen in Europa gaan er verschillend mee om. De Duitse aan het Achterhoekse Aalten en Winterswijkse grensregio Kreis Borken had de ophokplicht voor pluimvee 15 februari al opgeheven.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal