NieuweOogst: Bio-Planet verkoopt alleen eieren uit productie zonder eendagshaantjes

26-04-2022

Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, verkoopt alleen nog eieren uit een productie zonder eendagshaantjes. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een techniek waarmee het geslacht van een kip al in het ei wordt bepaald.

In Europa worden jaarlijks zo'n 300 miljoen eendagshaantjes kort na het uitkomen van het ei gedood, aldus het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw Vilt.be. Deze mannetjes leggen geen eieren en zijn daarom niet inzetbaar.

Als supermarkt met aandacht voor ecologie en dierenwelzijn zocht Bio-Planet daarom naar een andere oplossing. Die vond het in de Seleggt-techniek, ontwikkeld door een Duitse firma met dezelfde naam. Zonder het ei te beschadigen of het broedproces te verstoren, wordt al na negen broeddagen vastgesteld of er een mannelijk of vrouwelijk dier in het ei zit.

Uit het broedcircuit halen
De eieren waar haantjes in zitten, worden meteen uit het broedcircuit gehaald en verwerkt tot hoogwaardig diervoeder. De broedeieren met een hen gaan terug de broedmachine in. De eieren van deze toekomstige leghennen verkoopt Bio-Planet in de supermarkt.

Bio-Planet is tevreden met de nieuwe techniek. 'Dit is een belangrijke stap richting meer dierenwelzijn', geeft managing director Jan Van Holsbeke aan. 'We willen in onze voortrekkersrol tonen dat we met de juiste innovatieve technieken binnen de sector echt een verschil kunnen maken.'

Technieken in Nederland
In Nederland is er ook aandacht voor technieken die het geslacht van een kip al in het ei bepalen. Per jaar worden in Nederland ongeveer 40 miljoen eendagshaantjes gedood. Deze kuikens worden nu nog gebruikt als diervoeding, bijvoorbeeld voor dierentuinen en vogelparken. Maar de haantjes gaan ook naar particuliere houders van exotische dieren zoals reptielen.

Een ander alternatief is dat de haantjes worden afgemest, zoals gebeurt met de dieren voor het concept Kipster. Het hanenvlees wordt verkocht door supermarktketen Lidl.

 
 

Inloggen op de ledenportal