Pluimveeweb: Recordaantal stuks pluimvee geslacht in Frankrijk vanwege vogelgriep

05-05-2022
Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht. Een record, als zijn de verwachtingen dat de epidemie afneemt.

Dat schrijft landbouwleven.be op haar website op basis van informatie van het Franse ministerie van Landbouw. De piek van de epidemie is aan het einde van de maand maart gepasseerd en de epizoötie vertraagt”, klinkt het volgens de Landbouwleven bij het landbouwministerie.

Sinds de eerste vogelgriepuitbraak in november in het noorden van Frankrijk taakten 1.364 pluimveebedrijf besmet met het vogelgriepvirus. In de Vendée en de aangrenzende departementen werden 857 uitbraken geregistreerd.

Gewoonlijk beperken vogelgriepuitbraken zich volgens Landbouwleven tot het zuidwesten van Frankrijk, in het bijzonder tot eendenfokkerijen voor de productie van foie gras. Vorig jaar werden 500 uitbraken gemeld en werden 3,5 miljoen vogels, vooral eenden, geslacht.

Tweede golf

Vogelgriep wordt normaal gesproken door trekvogels meegebracht uit Azië, ontwikkelt zich in oktober in Europa en circuleert tot april. Voor het eerst hebben wilde vogels dit jaar boerderijen besmet nadat ze teruggekeerd waren uit zuidelijke landen, wat een tweede golf veroorzaakte. “Het is nu vooral de gallus - een kippenvariëteit - die getroffen is”, aldus het Franse landbouwministerie.

Tekst: Sandra Wilgenhof

 

 

 

 
 

Inloggen op de ledenportal