Boerderij: Al 400.000 kippen preventief geruimd in Gelderse Vallei

09-05-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bijna 400.000 stuks pluimvee zijn in de maand april in de Gelderse Vallei uit voorzorg geruimd om verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. De preventieve ruimingen vonden plaats bij 21 bedrijven.

In de Gelderse Vallei worden pluimveebedrijven binnen 1 kilometer van een besmet bedrijf geruimd vanwege de hoge dichtheid aan pluimveebedrijven en de grote impact van verspreiding van het virus. Het exacte aantal geruimde bedrijven bleef tot nu toe onduidelijk omdat de stallen van sommige pluimveebedrijven die voor ruiming in aanmerking kwamen al leeg stonden. Het aantal feitelijk geruimde bedrijven viel daardoor in sommige gevallen lager uit dan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aanvankelijk meldde.

Vooral leghennen

Door het grote aantal besmettingen kon het ministerie eerder ook nog geen aantallen preventief geruimde stuks pluimvee noemen. Het blijkt bij 19 van de 21 uit voorzorg geruimde bedrijven te zijn gegaan om leghennen, bijna 330.000 in totaal. Bij de overige twee bedrijven werden in totaal 70.000 opfokleghennen geruimd.

Tien uitbraken

De preventieve ruimingen hingen samen met tien uitbraken van hoogpathogene vogelgriep de afgelopen maand in Lunteren, Barneveld, Terschuur en Voorthuizen. Daarbij werden 535.000 dieren werden geruimd. Zeven keer ging het om leghennen, twee keer om eenden en één keer om een vermeerderingsbedrijf met vleeskuikenouderdieren.

3 miljoen stuks pluimvee

Bovendien is op 2 mei bij een bedrijf met opfokleghennen in Lunteren vogelgriep vastgesteld en daarbij werden twee pluimveebedrijven met een nog onbekend aantal dieren geruimd. Met die uitbraak overschrijdt het aantal besmette of preventief geruimde stuks pluimvee in de Gelderse Vallei sinds 12 april de miljoen. Dit vogelgriepseizoen, sinds eind oktober 2021, gaat het in Nederland om meer dan 3 miljoen dieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal